News Flash:

Studiile care implica distrugerea de embrioni, lasate fara brevet

20 Octombrie 2011
2129 Vizualizari | 0 Comentarii

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a dat o decizie care ameninta sa blocheze o parte din cercetarile in domeniu celulelor stem: cercetatorii nu vor mai avea dreptul sa obtina brevet pe rezultate ale unor studii care au implicat distrugerea de embrioni.

CEJ si-a motivat decizia invocand legislatia internationala privind drepturile de proprietate intelectuala (articolul 27 din acordul privind proprietatea intelectuala, anexa 1 la tratatul de infiintare a Organizatiei Mondiale a Comertului).

Conform legii, membrii OMC pot exclude de la brevet anumite inventii, daca este necesar pentru "protejarea ordinii publice si moralei, pentru protectia vietii umane, animale sau a plantelor sau pentru a evita distrugerea mediului".

Curtea mai motiveaza decizia si prin faptul ca legea trebuie aplicata in asa fel incat "sa se respecte principiile fundamentale care pastreaza demnitatea si integritatea persoanei", iar "corpul uman, in orice stadiu de formare", nu poate constitui obiectul unui brevet.

Astfel, vor fi excluse de la patente inventiile care au la baza procesul de scoatere a celulelor stem din embrioni, in faza de blastocist, cand acesta are doar 70-100 de celule.

In plus, CEJ adauga ca se incurajeaza obtinerea de produse derivate din elemente izolate din corpul uman, identice cu cele naturale, iar pe asemenea produse, cercetatorii ar putea obtine brevet.

Celulele stem pot fi folosite pentru tratatarea a numeroase boli, prelevarea de celule stem la nastere fiind o practica des folosita in medicina. Alte celule stem pot fi prelevate si de la adulti, din maduva.

Aceste tipuri de celule stem nu au insa aceleasi proprietati ca celulele stem formate in cazul embrionilor umani - acestea din urma au capacitatea de a se transforma in orice tip de tesut. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

embrioni
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1664 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020828 (s)