News Flash:

Stresul ucide celula nervoasa

24 Februarie 2011
5597 Vizualizari | 0 Comentarii
Stresul este raspunsul nespecific al organismului la orice presiune. Indiferent de factorii de stres, fie ca evoca in noi sentimente pozitive sau negative, organismul nostru raspunde automat prin secretia anormala a diferitor hormoni, in special a celor raspunzatori de tensiunea arteriala, ritmul cardiac, transpiratia, emotiile si sistemul imunitar. Reactiile psihice nu sunt aceleasi in toate situatiile de stres, numai reactiile fiziologice sunt identice. Principalele reactii psihice depind de tipul stresului (pozitiv sau negativ), de intensitatea stresului, de durata actiunii stresului si de felul cum reactioneaza fiecare individ la stres. Reactiile psihice sunt anxietatea, frustrarea, iritabilitatea si chiar agresivitatea.

Anxietatea determina nivelul de stres si este una dintre cele mai periculoase manifestari psihice ale stresului. Cu cat gradul de anxietate este mai mare, cu atat stresul se va amplifica, iar efectele sale vor fi tot mai daunatoare pentru organism. Din aceste motive, in primul rand trebuie controlata si redusa anxietatea, deoarece persistenta unui grad crescut al acesteia va intretine si va amplifica efectele nocive ale stresului, creand un adevarat cerc vicios, din care cu greu se va putea iesi, deoarece creste nivelul stresului si il exagereaza. Anxietatea duce la lipsa de incredere in propria persoana, incapacitatea de a-si asuma un risc sau o responsabilitate, dificultatea de a lua o hotarare, tulburari de atentie si concentrare, de memorie, agitatie, apatie, stari depresive, oboseala permanenta fara motiv, sentimente de vinovatie, frustrare, iritabilitate, agresivitate, dependenta de alcool, tutun, medicamente si cel mai grav de droguri, mergand pana la blocaj mental.

O stare de anxietate mentinuta la un nivel foarte ridicat si pe termen lung este extrem de periculoasa pentu sistemul nervos. Stresul omoara neuronii si ne face depresivi. Exista afirmatia ca Dumnezeu te iarta, dar sistemul nervos nu. De asemenea, cu mii de ani in urma, chinezii au desemnat principalul dusman al omului fiind frica, tradusa in zilele noastre in termenul de anxietate. De aceea, cel mai important pentru scaderea efectelor distructive ale stresului este controlul anxietatii si reducerea ei.

Manifestarile neuro-vegetative ale organismului stresat se datoreaza faptului ca stresul determina dezechilibre hormonale. Aceste manifestari sunt cefaleea, tahicardia, palpitatiile, respiratia precipitata, dureri in zona inimii in punct fix, transpiratii excesive, ameteli, tulburari de echilibru, nod in gat, senzatie de voma, dureri abdominale, diaree sau constipatie, tremuraturi ale mainilor, senzatia de genunchi taiati, scaderea sau cresterea cantitatii de urina si urinari frecvente. De asemeni apar tulburari senzoriale cum ar fi ceata pe ochi, senzatie de oboseala oculara, impresia ca nu vede bine, tiuituri in urechi si modificari ale mirosului si gustului. Aceste simptome apar la un nivel crescut de stres si in stresul prelungit. Bineinteles, nu apar toate, ci in functie de individ.

Reactia individuala la stres si factorii de stres

Aceasta reactie depinde de tipul de personalitate si de tipul de temperament al fiecarui individ. Tipurile de personalitate sunt extrovertita (exteriorizata) si introvertita (interiorizata). Aceasta clasificare este legata de preferinta persoanei fie pentru lumea exterioara fie pentru cea interioara. Persoanele extrovertite suporta mult mai bine stresul decat cele introvertite. 

Tipurile de temperament sunt sanguin, caracterizat prin ritmicitatea actiunilor si echilibru. Persoana este vioaie, vesela, optimista, activa, oscileaza intre entuziasm si deceptie, este superficiala, instabila are trairi afective intense. Trece usor peste esecuri sau deceptii sentimentale si stabileste usor contacte cu alte persoane. In cazul stresului va suporta mult mai bine stresul de suprasolicitare decat stresul prelungit prin inactivitate sau singuratate. 
Tipul de temperament coleric caracterizat de energie, neliniste, impetuozitate, uneori impulsivitate, risipirea energiei, tendinte la exagerare, foarte expresiv si usor de "citit". Aceste persoane vor face mai usor fata stresului prin hiperactivitate, vor spune ce au de spus in orice situatie care nu le convine, dar nu vor suporta prea usor stresul prin inactivitate si singuratate. 

Tipul de temperament flegmatic cuprinde persoanele linistite, calme, imperturbabile, cugetate in tot ceea ce fac si extrem de rabdatoare. Au mare putere de munca si fac performanta in muncile de lunga durata. Sunt firi inchise, greu adaptabile si prefera activitatile individuale. Vor suporta relativ bine stresul cu conditia sa nu fie prea puternic sau prea indelungat.
Tipul de temperament melancolic este la fel de inexpresiv ca cel flegmatic, dar nu are forta si vigoare. Persoanele sunt emotive, sensibile, bogate in viata interioara in comparatie cu cea exterioara, lipsite de incredere in sine, putin rezistente la eforturi indelungate, putin comunicative, inchise in ele, cu debit verbal si gesticulatie reduse si cu dificultati de adaptare. Acestea suporta cel mai greu stresul, indiferent de tip, intensitate sau durata.
Factorii de stres sunt fizici, chimici, biologici si sociali. Factorii fizici sunt temperatura si nivelul radiatiilor mediului inconjurator. Factorii chimici sunt anumite substante chimice nocive pentru organismul uman, prezente in alimente, aer, apa, medicamente si in mediul profesional. Factorii biologici sunt interni si externi. Cei interni sunt reprezentati de sistemul endocrin, de psihic si de personalitate. Cei externi sunt virusii, bacteriile si parazitii. Factorii sociali sunt din mediul familial si din mediul profesional.

Tipuri de stres

Stresul se clasifica in functie de: I.Actiunea asupra organismului in stres "bun" si stres "rau". a.Stresul provocat de orice emotie sau eveniment pozitiv este stresul "bun". Acesta determina secretia unor hormoni extrem de importanti care sunt acetilcolina-creste capacitatea de invatare si memorare; dopamina care te ajuta sa elaborezi proiecte si sa iei decizii; noradrenalina care te sustine in proiectele de lunga durata si prin scaderea ei sub valoarea normala duce la stari depresive; serotonina este hormonul calmului si al rabdarii, permite suportarea nemultumirilor si limiteaza agresivitatea; endorfinele sunt denumiti "hormonii fericirii"-dau starea de bine, stimuleaza senzatia de placere si creaza un tonus psihic bun. b.Stresul provocat de evenimente si sentimente negative se numeste stres "rau". In aceste conditii apare o crestere semnificativa a unui hormon denumit cortizol, care va duce la simptomele si starile mentionate anterior. Dozarea acestui hormon in sange sau in urina indica nivelul de stres.

Concluzii: cantitatea moderata de stres "bun" duce la performante prin stimulare. Prea putin stres "bun" scade motivatia, ducand la lipsa de initiativa si plictiseala. Chiar si stresul "bun", cand este fie prea intens, fie dureaza o perioada prea lunga poate avea efecte negative ca si stresul "rau". Stresul "rau" este periculos pe termen scurt si avand o intensitate medie, dar este davastator pe termen lung.

II.Reactiile produse in organism. In functie de acest criteriu stresul se imparte in stres organic si stres functional. Stresul organic-caracterizat prin aparitia de reactii organice de diferite intensitati, ce pot merge pana la boli organice. Stresul functional cuprinde manifestari functionale care nu se pot evidentia organic (nu exista inflamatie sau leziuni la nivelul organelor). In acest caz apar manifestarile neurovegetative descrise anterior. III.In functie de durata de actiune a stresului asupra organismului, acesta se clasifica in stres acut (actiune de scurta durata) si cronic (actiune indelungata). 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stresul anxietatea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1626 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020839 (s)