News Flash:

Stomacul - notiuni de anatomie

15 Decembrie 2011
12693 Vizualizari | 0 Comentarii

Stomacul reprezinta o portiune dilatata a tubului digestiv, de forma literei J. Stomacul este situat in etajul supramezocolic al cavitatii abdominale, intre splina si ficat. Capacitatea stomacului este intre 1300 - 1 500 centimetri cubi.

Stomacul prezinta doua fete: anterioara si posterioara, doua margini (numite curburi: curbura mare este situata la stinga si este convexa iar curbura mica este situata la dreapta si este concava) precum si doua orificii (pilorul si cardia).

Peritoneul acopera cele doua fete ale stomacului. La nivelul curburilor, peritoneul se reflecta pe organele vecine si formeaza ligamente. Astfel, de pe mica curbura, prin reflexia peritoneului se formeaza micul epiploon, numit si ligamentul gastroduodenohepatic. Acest ligament leaga fata inferioara a ficatului de mica curbura.

De pe marea curbura se formeaza ligamentele gastro diafragmatic (care leaga stomacul de diafragm), ligamentul gastro splenic (leaga marea curbura de splina) si ligamentul gastro colic (intre marea curbura si colonul transvers).

Curbura mare are forma convexa. La acest nivel se gaseste un arc vascular format din artera gastroepiploica dreapta si din artera gastroepiploica stanga. Curbura mica are forma concava. La acest nivel se gaseste arcul vascular format din artera gastrica stinga si artera gastrica dreapta.

Fata anterioara a stomacului prezinta o portiunea superioara, care vine in raport cu peretele toracic si una inferioara care corespunde peretelui abdominal. Portiunea toracica vine in raport cu diafragma si cu coastele 5- 9 din partea stanga. In portiunea abdominala, fata anterioara a stomacului vine in raport cu lobul stang al ficatului, iar mai lateral cu peretele muscular al abdomenului.

Cardia este orificiul prin care stomacul comunica cu esofagul. Cardia este situata in dreptul vertebrei T 11. Pilorul este orificiul prin care stomacul comunica cu duodenul. Acesta se afla in dreptul vertebrei L 1. Pilorul prezinta un sfincter care impiedica refluarea continutului din duoden in stomac.

Stomacul prezinta doua portiuni:

  • portiunea verticala, situata deasupra incizurii gastrice, care se afla la nivelul micii curburi, unde aceasta isi schimba directia
  • portiunea orizontala - situata sub planul incizurii gastrice.
 Portiunea verticala a stomacului prezinta doua parti: fundul stomacului care contine punga cu aer a stomacului si corpul stomacului. Portiunea orizontala a stomacului prezinta o zona mai dilatata, care continua corpul stomacului (antrul piloric) si o alta a care se continua cu duodenul, numita canal piloric.

Vascularizatia si inervatia stomacului
Vascularizatia stomacului este asigurata de: artera hepatica, artera gastrica stinga si splenica.

Aceste artere sunt ramuri din trunchiul celiac. Inervatia stomacului este asigurata de plexul gastric, care este format din fibre simpatice si parasimpatice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stomacul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1643 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013335 (s)