News Flash:

Stiai ca poti congela aceste alimente?

17 Noiembrie 2016
1679 Vizualizari | 0 Comentarii
Orez fiert, oua, banane la congelator? Ai spune ca nu. Totusi, exista multe alimente pe care nu te-ai fi gandit niciodata sa le congelezi, dar care se conserva foarte bine la temperaturi mici.
Cotlete de porc la oferta? Iei vreo zece bucati. Doua le gatesti chiar asta-seara, iar pe celelalte le congelezi. Ai chef sa faci lasagna? Jumatate din cantitate o pastrezi in congelator pentru saptamana viitoare, cand iti vin prietenii in vizita.
Frigul pastreaza prospetimea
Fara aparatul de racit din bucatarie, viata ne-ar fi mult mai complicata. Frigiderul ne permite sa mentinem proaspete alimentele cateva zile, dar in congelator le putem pastra luni bune, conservandu-le in acelasi timp savoarea si calitatile nutritive. Cum functioneaza? Frigul incetineste foarte mult activitatea enzimelor si microorganismelor responsabile de degradarea alimentelor. La minus 18°C, alimentele rezista intre trei luni si un an. Iata cateva alimente despre care probabil nu stiai ca pot fi inghetate si apoi folosite in siguranta.
Orez fiert
Poate fi pastrat la congelator maximum doua luni. Spala orezul in apa rece, apoi fierbe-l la foc redus. Cand e gata, pune-l intr-un recipient (sau mai multe mici) cu capac poate fi folosit la cuptorul cu microunde. Lasa orezul sa se raceasca in frigider inainte sa-l pui la congelator. Il poti decongela fie la microunde, daca vrei sa-l folosesti de indata, fie in frigider, dar va dura o jumatate de zi.
Nuci
La congelator, nucile isi pastreaza mai multa vreme savoarea si valoarea nutritiva. Rezista intre noua si 12 luni. Daca sunt decojite, ar fi bine sa desfaci miejii in jumatati si sa-i indepartezi pe cei cu urme de mucegai. Pune-i intr-o punga speciala de congelat si incearca sa scoti cat mai mult aer din interiorul ei. Nucile pot fi congelate si sub forma de pudra sau pasta, fie in punga de congelator, fie in borcan.
Banane coapte
Bananele au inceput sa se innegreasca? Sunt delicioase, de ce sa le arunci cand le poti congela? Acolo vor rezista 3-4 luni. Le poti ingheta cu sau fara coaja. Decojite, poti sa le lasi intregi sau taiate bucatele. In oricare dintre situatii, asaza fructele intr-o tava, fara sa se atinga, si tine-le la congelator 30 de minute (sau pana cand ingheata). Abia apoi baga-le in punga de congelator. Si piureul de banane poate fi congelat: adauga 15 ml de zeama de lamaie (pentru conservare) la 250 ml de piure.
Oua
Da, chiar si ouale pot fi congelate, dar nu in coaja! Amestecate laolalta, omogenizate, dar nu batute spuma, albusul si galbenusul pot fi inghetate impreuna intr-un recipient cu capac. Noteaza data si cate oua sunt. Le poti pastra astfel sase luni. Albusurile separate: le versi in tavita pentru cuburi de gheata si le lasi cat sa se intareasca, apoi le pui intr-o punga. Galbenusurile formeaza un gel si devin lipicioase daca nu le adaugi un pic de sare sau de zahar (in functie de retetele in care le vei folosi). La patru galbenusuri, pune o lingurita de zahar sau ¼ lingurita de sare. Scrie pe recipient cate galbenusuri sunt si daca ai pus sare sau zahar.
Unt
Daca iti place untul si il gasesti la pret bun, poti cumpara fara probleme o cantitate mai mare. Surplusul il conservi sase luni la congelator. De preferat sa-l congelezi in bucati mici (cat folosesti o data), ca sa nu decongelezi intregul pachet.
Paste gatite
Data viitoare cand gatesti paste, nu ezita sa folosesti tot pachetul. De ce? Intrucat ce ramane poti congela intr-o cutie ermetica. Vor rezista inghetate cateva luni. Cand nu vei avea timp sa gatesti ori cand prietenii te vor vizita pe nepusa masa, pastele vor fi gata in cateva minute. Le poti incalzi la microunde sau la foc iute, dupa ce le tii zece minute in frigider.
Lapte
Ce poate fi mai enervant decat sa ramai in pana de lapte? Ca sa eviti acest incident matinal, pastreaza o mica provizie congelata. Pasteurizat sau sterilizat, laptele ramane inghetat pana la sase luni. Decongeleaza-l in frigider!
Sendvisuri
De ce sa pierzi timp pretios in fiecare dimineata cu pregatirea sendvisurile pentru gustarea de la scoala a celor mici? Prepara-le pe toate duminica si congeleaza-le, fiecare in punguta lui. Dimineata, scoti din congelator cate sendvisuri ai nevoie, iar pana la ora gustarii, ele se vor dezgheta. Sau, daca nu, scoate-le de cu seara si lasa-le in frigider pana a doua zi. Rosiile, salata si maioneza nu se congeleaza, asa ca trebuie sa le adaugi in sendvis dimineata.
Paine
Daca ai luat mai multa paine si stii ca n-o vei manca pe toata inainte sa se invecheasca, pastreaza surplusul la congelator. Va fi la fel de gustoasa cand o vei dezgheta!
Vin
Sa congelezi vinul nu e o gafa! Sigur ca licoarea lui Bahus se conserva optim intr-un loc intunecos, cu umitate peste 50% si aerisit, cu temperatura constanta de 10-12°C. Dar acest lucru e valabil pentru sticla nedesfacuta. Odata deschisa, situatia se schimba: cel mai bine se pastreaza la congelator. Rastoarna vinul intr-o punga de congelator sau intr-o tavita pentru cuburi de gheata. Inghetat, te va astepta cateva luni, fara a-si altera aroma. Cand vei dori sa-l bei sau sa-l folosesti la sosuri, scoate-l la temperatura camerei.
Ierburi aromatice
Dupa ce le-ai tocat marunt, amesteca-le cu putina apa sau supa si pune-le in tavita de cuburi de gheata. Le poti folosi oricand ai nevoie de un plus de savoare: la supe, ciorbe, mancaruri, sosuri.
sursa: femeia.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orez fiert nuci banane coapte oua unt paste gatite lapte sendvisuri vin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1839 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039061 (s)