News Flash:

Spondiloza - tratament fizioterapeutic

9 Aprilie 2013
4329 Vizualizari | 0 Comentarii
Fizioterapia are cele mai eficienete rezultate dintre toate formele de tratare ale spondilozei. Se recomnda cel mai des si nu are contraindicatii, exceptand anumite boli asociate spondilozei: boli de inima, boli respiratorii. Obiectivele fizioterapiei sunt reprezentate de: calmarea durerilor de coloana, combaterea redorii si a retractiilor, redobandirea mobilitatii coloanei, stabilizarea procesului de artroza tonifierea musculaturii paravertebrale. Cele mai utilizate forme de fizioterapie sunt: electroterapia, balneoterapia si hidro-termoterapia.
1. Electroterapia
Presupune folosirea diverselor forme de energie electrica asupra organismului in scop terapeutic. Este utilizata sub diverse forme:
- Curenti interferentiali-au efect miorelaxant, analgezic, trofic, excitomotor. Se fac 6-8 sedinte pe serie, cu durata unei sedinte de 15-20 minute.
- Ultrasunetele-presupun transmiterea de vibratii mecanice cu o frecventa foarte mare in interiorul corpului. Este una dintre cele mai eficiente proceduri de fizioterapie. Efectele ultrasunetelor: fibrinolitic, decontracturant., analgezic, termic, de difuzie, antiinflamator, de stimulare a sistemului nervos vegetativ. Se fac 8-10 sedinte, zilnic sau la 2 zile, iar durata unei sedinte este de 5 minute.
- Curentul galvanic-are efect termic, termoelectronic si magnetic. Tehnica: electrozii se aplica la nivelul coloanei vertebrale, imbracati intr-un burete imbibat in apa (niciodata nu se aplica direct pe piele). Intensitatea curentului electric este stabilita de pragul de toleranta al pacientului. Durata procedurii este de 30 minute zilnic sau la doua zile in cadrul unei serii de sedinte.
- Ionizarile-presupun introducerea in organism, cu ajutorul curentului electric, a diferite substante medicamentoase. Tehnica: aparatura folosita in galvanizare si substante medicamentoase: Clorura de Calciu, Xilina. Se fac 10 sedinte intr-o serie, cu durata de 10-15 minute fiecare.
- Curentul diadinamic-are efecte: vasodilatator, antiinflamator, decontracturant. Se fac 6-10 sedinte pe serie, iar durata unei sedinte este de 6-8 minute.
- Magnetodiafluxul-efecte: antiinflamator articular si periarticular, efect sedativ, decontracturant. Se fac 10-12 sedinte pe serie, cu durata de 10-12 minute fiecare.
2. Balneoterapia
Se face in statiunile balneare de la: Felix, Olanesti, Govora, Sovata, Herculane, Pucioasa, Techirgiol, Eforie, Amara, Vatra Dornei, Borsec, Geoagiu, etc. Statiunea este recomnadata de catre medic in functie de starea de sanatate a bolnavului, varsta sa si bolile asociate. In spondiloza sunt foarte eficiente impachetarile cu namol. Temperatura namolului trebuie sa fie intre 40-44 grade Celsius, iar durata unei impachetari este de 30-40 minute. Sunt indicate si baile in ape termale. Temperatura apei trebuie sa fie intre 37-38 grade Celsius, durata unei bai este de 15-20 minute si se fac 12-14 bai pe serie.
3. Hidro-termoterapia
Cuprinde urmatoarele forme de terapie, cu actiuni benefice la bolnavii care sufera de spondiloza: impachetari cu parafina, bai kinetoterapeutice (sau bai cu exercitii fizice), bai cu iod, bai cu abur.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fizioterapia tratare contraindicatii boli respiratorii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1922 (s) | 34 queries | Mysql time :0.059146 (s)