News Flash:

Spitalele au la dispozitie 2 saptamani pentru a cere directiei de sanatate noua clasificare

20 Aprilie 2011
1724 Vizualizari | 0 Comentarii
Cseke Attila

Incepand de astazi, timp de 15 zile, toate spitalele au obligatia de a solicita in scris, directiei de sanatate publica din aria administrativ teritoriala unde isi desfasoara activitatea, clasificarea, conform noii legislatii in vigoare. Cererea unitatilor este insotita de o fisa de autoevaluare de a carei corectitudine si realitate a datelor inscrise raspunde managerul unitatii solicitante.

Directiile de sanatate publica au la dispozitie 5 zile pentru a analiza cererile si a incadra spitalele intr-una dintre cele 5 categorii existente, in functie de nivelul de competenta, dupa care vor trimite Ministerului Sanatatii, pentru aprobare, noua clasificare.

Potrivit ordinului ministrului Sanatatii nr. 1408/2011 privind metodologia pentru clasificarea spitalelor in functie de competent, care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 274/2011, unitatile sanitare cu paturi se vor clasifica in 5 categorii:

1. Spitale de categoria V: nivel de competenta limitat - spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;

2. Spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;

3. Spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;

4. Spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt - spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

5. Spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt - spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.

"Am realizat o noua clasificare a spitalelor, mai simpla si coerenta. Pana acum, in Romania se utiliza o multitudine de clasificari ale spitalelor. Numai in Legea 95/2006 sunt enumerate o serie de clasificari in functie de criteriul regional, de specificul patologiei, de regimul proprietatii  sau din punctul de vedere al invatamantului medical si cercetarii. In multe cazuri clasificarile se intrepatrund, se suprapun sau se amesteca. De exemplu, unele spitale judetene  sunt regionale, clinice, si de urgenta si pot fi si institutii publice cu sectii private, in acelasi timp. Nu exista o reprezentare coerenta a retelei spitalicesti. Noua metoda de clasificare s-a realizat pe baza experientei internationale si a recomandarilor expertilor independenti", a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizata pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar si pentru planificarea dezvoltarii retelei spitalicesti in concordanta cu necesitatile populatiei.

Avand in vedere realitatile si specificul organizarii si functionarii spitalelor romanesti in prezent, Ministerul Sanatatii va permite o clasificare provizorie, pana la 31 decembrie 2011, pentru acele unitati care, desi nu indeplinesc in acest moment totalitatea criteriilor minime de clasificare, se pot angaja intr-un proces de conformare la aceste cerinte, cu termene si responsabilitati precise.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1651 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020495 (s)