News Flash:

Slabeste cu dieta nordica

5 Noiembrie 2011
2711 Vizualizari | 0 Comentarii

Claus Meyer, cofondator al unui foarte cunoscut restaurant din Danemarca, local care a primit de doua ori distinctia „Cel mai bun restaurant din lume", a inceput o colaborare cu mai multi experti in nutritie, in incercarea de a combate epidemia de obezitate care afecteaza populatia intregii lumi. Meyer numeste regimul inventat de echipa sa "Dieta nordica", insa nu este vorba de o descoperire noua.

Filosofia alimentara dezvoltata impreuna cu cercetatorul in domeniul obezitatii, Arne Astrup, a facut obiectul unui proiect de cercetare in valoare de 20 de milioane de dolari, desfasurat de-a lungul a doi ani. De curand au fost prezentate rezultatele finale ale cercetarii, care promit o revolutie in industria dietelor.

In cadrul unui studiu efectuat timp de 26 de saptamani la Universitatea din Copenhaga, membrii unui grup de subiecti supraponderali au reusit sa slabeasca, in medie, 9 kilograme, dupa ce au urmat cu strictete noua dieta nordica timp de 12 saptamani.

Rezultatele au fost spectaculoase, acesti subiecti pierzand de doua ori mai multe kilograme decat persoanele din grupul de control, care au urmat regimuri alimentare bazate de controlarea atenta a cantitatii de mancare ingerata. "Este destul de greu sa stabilim care sunt ingredientele individuale care au dat cele mai bune rezultate, insa se poate observa ca, in general, dieta a avut efect", a explicat profesorul Thomas Larsen, unul dintre colaboratorii lui Meyer.

Alimente care pot fi consumate
Ca o caracteristica generala se poate spune ca dieta nordica include unele dintre alimentele folosite in mod traditional in gastronomia din tarile cu climat rece. Este vorba de peste, nuci si alune, legume proaspete si procesate, fructe, fructe de padure, carne de vanat si alimente bogate in amidon, in special ovaz.

Ca si in cazul dietei mediteraneene, alimentele bogate in acizi grasi omega si antioxidanti se afla in fruntea listei, numai ca ingredientele dietei nordice nu sunt aceleasi ca acelea din climatul cald mediteranean. 

Din planul alimentar danez destinat unui stil de viata sanatos fac parte afinele si murele - fructe de padure cultivate in tarile din nordul Europei, napii si varza - legume care promoveaza oxigenarea sangelui si intensifica fluxul sanguin, precum si carnea slaba - nutritionistii danezi promoveaza consumul de carne de elan, insa ea poate fi inlocuita fara probleme cu preparate din carne de miel.

Principiile dietei nordice
In nota explicativa, Claus Meyer ofera celor interesati sfaturi care pot fi integrate in orice plan de slabire, indiferent daca persoana care adopta aceasta dieta consuma carne de ren sau de pui ori curcan, mure sau afine.

In primul rand, Meyer incurajeaza consumul de alimente produse la nivel local, in defavoarea celor importate. Astfel, cel care isi propune sa adopte o dieta va fi nevoit sa fie creativ in bucatarie. In plus, avantajul este ca produsele existente in regiunea in care locuim sunt mult mai proaspete si in general mai sanatoase decat cele importate din cine stie ce colt al lumii.

Claus Meyer sustine ca elementul-cheie al dietei il reprezinta mancarurile gatite in casa. El sugereaza prepararea unor mancaruri simple, activitate care nu dureaza mai mult de o ora, acesta fiind secretul pentru regandirea alimentatiei. Potrivit lui Meyer (parere sustinuta si de nutritionisti), adaugarea unui element de familiaritate alimentelor consumate are capacitatea de a ajuta oamenii sa priveasca dieta ca pe un nou stil de viata, nu ca pe o obligatie.

Alt principiu al dietei nordice il reprezinta consumarea unui numar cat mai mare de garnituri. Se pare ca acestea sunt secretul unui plan alimentar de succes pe termen lung, singura conditie fiind ca aceste garnituri sa fie preparate acasa, cat mai simplu, din ingrediente proaspete - legume si foarte multe condimente.

Meyer si echipa sa de nutritionisti recomanda, totodata, asezonarea preparatelor si cu altceva in afara de sare si piper. Ierburile aromate sunt esentiale, la fel cum sunt si condimentele dulci-amarui. Meyer recomanda utilizarea otetului de orice fel (din mere sau din vin), zeama de lamaie si iaurtul in locul uleiului, pentru ca acestea au proprietatea de a da un gust special preparatelor, fie ca ingredientul principal este carnea, fie ca este vorba de mancaruri pe baza de legume.

Principiile enuntate de Claus Meyer sunt menite sa impiedice revenirea la un mod de viata nesanatos. "Desi urmati dieta nordica, nu sunteti la regim, asta trebuie sa aveti mereu in minte, acesta este secretul succesului", a conchis Meyer.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

claus meyer dieta nordica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012122 (s)