News Flash:

Sindromul Munchausen

24 Februarie 2012
2497 Vizualizari | 0 Comentarii

Sindromul Munchausen reprezinta o tulburare psihica in care persoana afectata se straduieste sa obtina ingrijiri si tratamente medicale pentru boli de care nu sufera. Tulburarea se numeste astfel dupa numele baronului von Munchausen, un personaj de poveste, celebru prin povestirile fabuloase.

Daca personalul medical nu este familiarizat cu sindromul Munchausen si nu a mai intalnit astfel de cazuri, poate fi dus in eroare de istoricul bolii si de simptomatologia convingatoare acuzata de pacient. Persoanele cu sindrom Munchausen se supun deseori la numeroase investigatii si proceduri - exista persoane cu peste 200 de internari.

Sindromul Munchausen este definit de fabricarea intentionata a unor simptome sau a unei boli, pentru ca persoana respectiva sa poata fi considerata bolnava. Persoanele cu sindromul Miinchausen se deosebesc de cele cu simptomatologie fictiva, care urmaresc sa obtina avantaje financiare, de exemplu sa le fie platit un concediu medical. Mai mult, chiar daca aceste persoane primesc medicatie, ele nu sunt dependente de medicamente si procurarea acestora nu pare sa ii motiveze.

Diagnosticul diferential
Medicii suspecteaza faptul ca un pacient dificil ar putea avea sindromul Miinchausen, daca simptomatologia este persistenta si neobisnuita si daca se asociaza cu simptome clasice pentru aceasta boala. Totusi, trebuie luate in consideratie si alte afectiuni, inclusiv bolile reale si rare.

Sindromul Munchausen se poate dezvolta ca urmare a unei boli reale. De exemplu, un pacient ce sufera de diabet isi poate induce episoade de hipogli-cemie (scaderea nivelului glucozei in sange), pentru a atrage atentia, injectandu-si prea multa insulina. Asemenea comportamente fac tratamentul diabetului foarte dificil de gestionat.

Sindromul Munchausen trebuie diferentiat de alte boli psihice, cum ar fi somatizarea. La fel ca persoanele cu sindrom Munchausen, persoanele cu somatizare nu au nicio afectiune fizica, dar diferenta e ca ei cred ca simptomele lor sunt reale.

Investigatii
De obicei, cand o persoana se prezinta cu o anumita simptomatologie, se fac anumite teste. In absenta oricarui rezultat pozitiv al acestora, se ridica suspiciunea de sindrom Munchausen.
In aceste cazuri, personalul medical poate cere un examen psihiatric, in timpul evaluarii, psihiatrul poate fi capabil sa obtina informatiile necesare stabilirii diagnosticului. Unele persoane afectate de aceasta tulburare isi pot injecta singure adrenalina, pentru a determina cresterea tensiunii arteriale. in acest fel, ele obtin atentia si ingrijirile medicale pe care ie doresc.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sindromul munchausen diagnosticul diferential investigatii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013592 (s)