News Flash:

Simptomele dementei vasculare

16 Ianuarie 2012
4895 Vizualizari | 0 Comentarii

Dementa vasculara este un sindrom cu etiologie multipla. Se caracterizeaza prin aparitia unui deficit cognitiv pe fondul unei afectiuni medicale, consumului de droguri sau poate apare in contextul efectelor combinate ale unor afectiuni cerebrovasculare si bolii Alzheimer.

Dementa vasculara, la fel ca si boala Alzheimer, este asociata cu multipli factori de risc cardiovasculari precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul, niveluri crescute ale colesterolului, diabetul si nu in ultimul rand ateroscleroza vaselor carotidiene.

Depunerea de amiloid in vasele cerebrale din cursul imbatranirii, proces denumit angiopatie amiloida cerebrala de varsta, predispune la aparitia accidentelor vasculare cerebrale, participand la aparitia dementei. Si varsta inaintata reprezinta, de asemenea, un factor de risc.

Dementa de cauza vasculara pare a avea o incidenta mai mare in Asia si America de Nord. Datele epidemiologice obtinute la populatia din America arata ca in randul persoanelor de peste 80 de ani exista 20% forme de dementa severa, 50-60% demente de tip Alzheimer, 15-20% sunt demente de tip vascular.

Simptome
Deficitele cognitive care apar in aceasta afectiune includ tulburari de memorie si una sau mai multe din urmatoarele deficite: afazie, apraxie si tulburari ale functiilor executive.

In dementa multi-infarct, deficitul cognitiv este de obicei cronic. In acest caz, infarctele cerebrale pot fi lacunare sau pot implica mai multe regiuni cerebrale pe intindere variabila. In cadrul anamnezei la acesti pacienti se pot descoperi cateva episoade de deteriorare neurologica survenite brusc. La pacientii cu dementa tip multi-infarct se intalnesc frecvent boli asociate ca hipertensiunea arteriala, boala coronariana cronica, diabet.

Exista cateva criterii de diagnostic pentru dementa vasculara:

Simptomul initial care apare sunt tulburarile de memorie.
Apar tulburari cognitive de insotire ca:
 - deteriorarea limbajului (afazia); 
 - afectarea capacitatii de a efectua activitati motorii (apraxia), cu toate ca abilitatile motorii si functiile senzoriale sunt in limite normale; 
 - afectarea capacitatii de a recunoaste sau identifica obiectele uzuale (agnozie), desi functiile senzoriale sunt in parametri normali;
 - apare un deficit in functiile executive gen gandire abstracta, planificare, initiere, incetarea unei activitati mai complexe.

Dementa poate fi progresiva sau se poate opri la un anumit nivel de disfunctie cognitiva. Poate fi reversibila sau ireversibila. Reversibilitatea depinde de mai multi factori: de cauza care a produs dementa, de suportul psihologic pe care il primeste pacientul, de tratamentul utilizat.

Reversibilitatea poate sa apara in 15% din cazuri daca pacientul este luat in evidenta din timp.

Evolutiv, dementa vasculara se prezinta in modul urmator: initial, pacientul se prezinta la medic pentru dificultati in realizarea unor procese cognitive, nu se poate concentra, intampina dificultati in efectuarea sarcinilor la locul de munca.

Ulterior, aceste dificultati, care la inceput sunt selective pentru anumite activitati, se generalizeaza, persoana respectiva intampinand tot mai multe dificultati in realizarea unor sarcini care inainte erau automatizate (nu mai recunoaste semnele de circulatie, nu mai retine ordinea comenzilor in conducerea automobilului, nu mai recunoaste drumul spre casa). Apare afectarea memoriei din ce in ce mai mult, dificultatile in vorbire se acentueaza (afazie). In stadiul final se modifica trasaturile de personalitate, pacientul devine apatic, nu mai este interesat de viata cotidiana si de ceea ce se petrece in jurul lui.

Uneori se manifesta prin irascibilitate, agitatie, violenta, apar manifestari de tip psihotic ca halucinatiile si delirul.

Sursa: Romedic.ro


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dementa vasculara simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013849 (s)