News Flash:

Simptomele azbestozei

4 Ianuarie 2012
2448 Vizualizari | 0 Comentarii

Fibroza pulmonara determinata de inhalarea de azbest este denumita azbestoza. Pneumonicoza este termenul general pentru bolile de plamini cauzate de inhalarea si depozitarea pudrelor minerale. 

Asbestoza este o conditie medicala inflamatorie cronica care afecteaza tesutul parenchimatos al plaminilor cauzata de inhalarea si retinerea fibrelor de azbest. Apare de obicei dupa expunerea de durata sau aspirarea cantitatilor mari de fibre de azbest si este o boala profesionala. Pacientii pot experimenta dispnee severa si sunt larisc crescut de a dezvolta anumite neoplasme incluzind cancerul pulmonar si mezoteliomul. 

Cauze
Fibrele de azbest sunt lungi si subtiri, fiind curbe sau drepte. Fibrele curbe sunt denumite serpentine iar cele drepte amfibole. Cercetatorii recunosc 5 amfibole diferite: amositul, antofilitul, tremolitul, actinolitul si crocidolitul. Crisolitul este de departe cel mai comun tip de fibra de azbest produs in lume. 

Productia si folosirea azbestului a crescut mult in anii 1877 si 1967. In 1930 si 1940 oamenii de stiinta au recunoscut o legatura intre expunerea la azbest si azbestoza. In 1950 s-a stabilit ca azbestul este un factor predispozant pentru carcinomul bronhogenic si mezoteliomul malign. 

Doza cumulativa de fibre inhalate intr-o perioada de timp si tipul, durabilitatea si dimensiunile fibrelor influenteaza carcinogenitatea si fibrogenicitatea. Incidenta azbestozei variaza cu doza cumulativa de fibre inhalate, cu cit doza este mai mare cu atit riscul de azbestoza creste. Toate tipurile de fibre de azbest sunt fibrogenice in plamini. Amfibolele in mod particular sunt mult mai carcinogene pentru pleura. Fibrele cu diametrul sub 3 micrometrii sunt fibrogene deoarece pot penetra membranele celulare. Fibrele lungi peste 5 micrometri sunt incomplet fagocitate si ramin in plamini, eliberind citokine. 

Inflamatia initiala apare la bifurcarea alveolara si este caracterizata de influxul de macrofage alveolare. Macrofagele activate de azbest produc o varietate de factori de crestere, incluzind fibronectina care interactioneaza cu proliferarea fibroblastelor. Radicalii liberi ai oxigenului sunt apoi eliberati de catre macrofage, lezind proteinele si membranele lipidice si sustinind procesul inflamator. 

Indivizii probabil difera prin succeptibilitatea la azbest in functie de curatarea pulmonara si alti factori inca neindentificati. Persoanele care fumeaza au un risc crescut de azbestoza datorita alterarii curatirii mucociliare a fibrelor de azbest. 

Simptome
Datorita dezvoltarii azbestozei in functie de doza simptomele apar doar dupa o perioada de latenta de peste 20 de ani. Perioada de latenta poate fi mai scurta dupa expunerile intense. Dispneea la efort este cel mai comun simptom si se agraveaza pe masura ce boala progreseaza. Pacientii pot avea o tuse neproductiva. O tuse productiva sugereaza bronsita sau infectie respiratorie concomitenta. Pacientii pot manifesta disconfort toracic nespecific, mai ales in cazurile avansate. 

Ralurile sunt cel mai important semn in timpul examinarii pacientului. Acestea sunt persistente si uscate si sunt descrise ca raluri fine de celofan. Sunt cel mai bine ascultate la baza plaminilor posterior si in zonele laterale inferioare. Initial se asculta in faza de sfirsit a inspirului. Totusi in cazurile avansate ralurile pot fi ascultate in timpul intregii faze inspiratorii. Ocazional prezenta ralurilor precede radiografic anomaliile pulmonare si cele ale testelor respiratorii. Ralurile pot sa lipseasca la o treime din pacienti. 

Hipocratismul digital este observat la 42% dintre cazuri. Acesta nu este asociat cu severitatea bolii. Reducerea excursiilor costale in cazurile avansate se coreleaza cu afectarea respiratorie restrictiva si reducerea capacitatii vitale. In cazurile avansate pacientii pot prezenta urmatoarele semne asociate cu cordul pulmonar: cianoza, distensia venelor jugulare, reflux hepatojugular si edem pedal. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

azbestoza pneumonicoza cauze simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1641 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020180 (s)