News Flash:

Simptomele antraxului

7 Noiembrie 2011
4635 Vizualizari | 0 Comentarii

Antraxul este o afectiune descrisa din cele mai vechi timpuri, fiind mentionat in Biblie, drept a 5-a plaga care a decimat vitele egiptenilor. Ultima epidemie a fost consemnata in secolul al XVIII-lea.

Este determinat de infectia cu Bacillus anthracis, o bacterie ce produce spori rezistenti in mediul extern. Sporii pot rezista pana la 20 de ani. Antraxul este intalnit in principal la ierbivore. Pasarile sunt rezistente in mod natural.

Bacillus anhracis este un bacil gram-pozitiv, aerob, sporulat. Formele vegetative secreta numeroase toxine care determina edem si hemoragie. Se cultiva pe medii uzuale.

Boala are o raspandire universala, dar incidenta este dependenta de statusul economic al tarii respective. In tarile dezvoltate, antraxul aproape ca a disparut. Rezervorul de infectie este reprezentat de sporii din pamant. Rozatoarele si pasarile nu fac boala dar contribuie la circuitul microbului in natura, formele vegetative revenind in sol odata cu dejectiile animalelor si se transforma ulterior in spori.

Ierbivorele fac forme septicemice de boala, cu evolutie rapida spre deces.

Oamenii se  imbolnavesc accidental, prin contact cu animalul bolnav sau decedat, sau prin dejectele acestora.

Cai de transmitere
Sunt posibile mai multe porti de intrare:

1. Cutanata: prin contactul formelor vegetative sau mai rar al sporilor cu tegumentele, in special la nivelul unor plagi; aceasta forma va dezvolta antrax cutanat sau extern.

2. Respiratorie: prin inhalare de spori, in industria lanei, pielariei.

3. Digestiva: prin ingestia de spori, cu o evolutie similara ierbivorelor, cu enterocolita hemoragica si septicemia secundara, rapid letala. Este posibila transmiterea prin consumul de carne, de la animale bolnave, daca aceasta nu a fost suficient preparata termic.

Simptome
Dupa ce patrund in organism la nivel cutanat, bacteriile sunt slab invazive. Leziunea se dezvolta la poarta de intrare. Trecerea in sange poate fi favorizata de tentativele de excizie chirurgicala, cu evolutie rapid letala.

In cazul antraxului intern, evolutia este rapida, cu leziuni necrotico-hemoragice si deces.

Carbunele cutanat se poate manifesta ca pustula maligna sau edem malign. Antraxul intern prezinta forme digestive, pulmonare, digestive sau meningocerebrale.

1. Pustula maligna
Are o incubatie scurta (pana la 5 zile). Initial apare o papula similara intepaturii unui tantar. In cateva zile se transforma intr-o pustula cu un continut hemoragic sau seros, care se mareste si formeaza in zona centrala o crusta de culoare neagra, cu aspect de escara (carbune sau buba neagra).

Leziunea este total nedureroasa, aspect esential pentru diagnostic. Poate fi inconjurata de o coroana periferica de vezicula clare sau hemoragice. Pacientul prezinta adenopatie regionala si stare generala alterata (febra, frisoane, inapetenta). Durata evolutiei este pana la o luna de zile, daca este spre vindecare cu tratament corect.

2. Edemul malign
Este o varianta de evolutie a antraxului cutanat. Se caracterizeaza prin aparitia unui edem impresionant care deformeaza regiunea afectata. Edemul este moale, gelatinos. Daca este prezent la nivelul gatului poate determina asfixie.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

antraxul simptome
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1477 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013977 (s)