News Flash:

Sfaturi pentru o viitoare mamica pentru a tine sub control tensiunea

8 Martie 2013
1386 Vizualizari | 0 Comentarii

Creşterea tensiunii peste 140/90 mmHg trebuie să fie un semnal de alarmă pentru femeia gravidă. Indiferent dacă hipertensiunea arterială (HTA) este gestaţională sau preexistentă sarcinii, gravida necesită o monitorizare medicală atentă. HTA poate duce la infarct, insuficienţă renală sau hemoragie cerebrală.

De asemenea, poate determina o îngustare a vaselor sanguine, inclusiv a vaselor uterului, antrenând o scădere a fluxului de sânge prin placentă. Astfel, este afectată şi dezvoltarea intrauterină, pentru că are loc o scădere a aportului de oxigen şi de nutrimenţi, de care fătul are foarte mare nevoie.

Una dintre urmările hipertensiunii poate fi preeclampsia (toxemia gravidică). Aceasta este caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale, mai ales după a 20-a săptămână de sarcină (în condiţiile în care gravida a avut valori normale ale tensiunii), însoţită de prezenţa de proteine în urină (proteinurie) şi de edeme.

Preeclampsia mai poate da în unele cazuri şi tulburări vizuale, cefalee, somnolenţă, greaţă şi vărsături. Dacă nu este ţinută sub control, preeclampsia se poate agrava, provocând greutate mică la naştere, iar pentru mamă, afectarea creierului şi a rinichilor şi, în cazuri grave, convulsii şi stare de comă. De asemenea, creşte riscul de dezlipire de placentă, care poate provoca hemoragii şi periclitează viaţa mamei şi a fătului.

Poate avea loc naşterea prematură - Sub nicio formă, femeia însărcinată nu trebuie să recurgă la automedicaţie, deoarece unele medicamente pot afecta dezvoltarea normală a fătului. Există tratamente inofensive pentru copil, iar medicul este cel mai în măsură să vi le indice. În cazuri uşoare, pentru normalizarea tensiunii, medicul poate recomanda un regim special şi repaus la pat.

În schimb, preeclampsia severă (cu tensiunea sistolică mai mare de 160 mmHg şi cea diastolică mai mare de 110 mmHg)necesită internare şi supravegherea medicală atentă, atât a mamei, cât şi a copilului, pentru reglarea tensiunii şi pentru creşterea fluxului sanguin placentar.

Eclampsia ridică serioase probleme medicale: ea este însoţită de convulsii şi/sau de comă, care impun declanşarea naşterii imediate, indiferent de termenul de gestaţie.

Hipertensiunea arterială apare mai frecvent la gravidele sub 18 ani şi la cele peste 35 de ani, mai ales în cazul celor aflate la prima sarcină. De asemenea, factorul genetic, obezitatea, sarcinile multiple, unele boliale rinichilor, diabetul zaharat sunt alte cauze ale preeclampsiei. Preeclampsia nu are o cauză cunoscută, însă unele studii au asociat-o cu sistemul imun al gravidei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vaselor uterului preeclampsia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2301 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020972 (s)