News Flash:

Sfatul nutritionistului: Lista alimentelor care provoaca cel mai des toxiinfectie alimentara

30 Ianuarie 2014
1708 Vizualizari | 0 Comentarii
Paradoxal, fructele si legumele se numara printre alimentele care se altereaza cel mai repede si care pot da toxinfectii. ?i alimentele bogate în proteine, cum sunt ouale si carnea au un risc ridicat de alterare. Cand se adauga si o igiena precara în timpul prepararii lor, riscul de intoxicatie aleimantara creste vizibil.
Mancarea, la frigider cat este calduta
Mancarea gatita care contine carne, cea cu sos ori cu prajeala este foarte pretentioasa pe perioada verii si poate provoca usor o intoxicatie. Riscul creste chiar din momentul pregatirii ei. De aceea, nu taia carnea pe acelasi tocator sau cu acelasi cutit cu care tai legumele. Spala-te bine pe maini înainte si dupa ce ai taiat carnea, inclusiv pestele. Si modul în care sunt pastrare alimentele dupa preparare este la fel de important. ,,Mancarurile cu carne, sosurile, cremele pentru prajituri, ciorbele drese cu ou, salatale care contin oua si preparatele din peste sunt la fel de <> pe perioada verii. Ele trebuie sa fie pastrate întotdeauna la rece, pana în momentul consumului“, spune nutritionistul Corina Zugravu. Daca de obicei lasam mancarea sa se raceasca pe ,,marginea aragazului“, vara lucrurile sunt diferite. Cand mancarea este calduta, vasul trebuie pus la frigider.          

Vezi si: Probioticele, eficiente in lupta infectiilor cu salmonella 
 
Cumpara lactate pentru o singura masa
Pe perioada sezonului estival trebuie sa fii precaut si cu laptele si cu derivatele lui, atat cele din comert, cat si cele pe care le pregatesti în casa. Deoarece se altereaza foarte repede, branza, smantana, iaurtul, frisca si înghetata trebuie pastrate la frigider. Insa si în conditii de refrigerare, pastreaza-le pentru un timp scurt. Orice deschidere repetata a frigiderului le poate afecta compozitia. Alege produsele ambulate în cutii mai mici, cat pentru o singura masa. Acorda atentie si ,,produselor verii“, cum este înghetata.
Salatele, pastrate cel mult 3 ore
Consumate din plin pe perioada verii, legumele si fructele sunt printre cele mai pretentioase alimente. Nutritionistii recomanda consumarea lor imediat dupa preparare sau la cel mult trei ore. Altfel, se pot forma bacterii ce duc la aparitia toxiinfectiilor alimentare, de tipul celei cu E.coli. ,,Cu legumele si fructele trebuie sa avem mai multa grija vara, indiferent daca le consumam proaspete sau sub forma de salate. Ele trebuie spalate foarte bine înainte de consum. Ideal ar fi sa fie trecute printr-o solutie diluata de sapun, pentru cateva secunde, dupa care sa le clatim cu apa din abundenta. Astfel, ne asiguram ca am îndepartat nu numai microbii, ci si pesticidele de pe suprafata lor“, explica medicul nutritionist Corina Zugravu.
Cum mai poti evita toxiinfectia
-         carnea cruda, laptele nefiert nu se pastreaza langa celelalte alimente;
-         curata si clateste bine ustensilele de bucatarie folosite;
-         mancarurile trebuie puse în recipiente închise etans atunci cand sunt la frigider, pentru a nu împrumuta mirosul si a nu se face transfer de microbi;
-         alimentele nu se pastreaza la temperatura camerei, cu atat mai mult daca preparatele contin ou crud;
-         evita sa cumperi din magazine conservele care au capacul bombat sau  perforat.
 Nutritionist Corina Zugravu
Risc mare cand afara sunt mai mult de 30 de grade
Vara este anotimpul favorit al toxiinfectiilor alimentare din mai multe motive. Este cald si atunci germenii daunatori omului se dezvolta foarte bine, mai ales ca ei prefera o temperatura de 30-40 de grade. Si lipsa normelor de igiena atat în bucatarie, cat si în timpul calatoriilor poate duce usor la aparitia toxinfectiilor alimentare. Daca avem cel mai mic semn de întrebare cu privire la o eventuala contaminare, cel mai bine este sa dam preparatul într-un clocot înainte. Mirosul de la mancare este o sursa care atrage si mustele, în special în spatiile în care o pregatim. In astfel de situatii, pentru mai multa siguranta este bine sa pastram orice produs comestibil bine acoperit sau în recipiente închise.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

toxiinfectie alimentara nutritie carnea cruda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014307 (s)