News Flash:

Sfatul medicului ortoped: Cand este recomandata atela si cand folosim aparatul gipsat

11 Martie 2013
6737 Vizualizari | 0 Comentarii

Atunci cand suferim un traumatism si ne prezentam la medicul ortoped, acesta din urma ne recomanda fie un aparat gipsat, fie o atela. In functie de gravitatea situatiei si dupa efectuarea unei radiografii, medicul ortoped stabileste necesitatea aplicarii fie a unei atele ghipsate fie a unei atele simple, cu banda elastica, ce va mobiliza membrul afectat.

Insa cand stim ca este nevoie de atela ghipsata si cand traumatismul suferit necesita doar o atela simpla, cu banda elastica? Raspunsul il aflam dupa ce stim mecanismele de protectie ale fiecareia in parte:

Atela ghipsata reprezinta un dispozitiv medical cu ajutorul caruia se imobilizeaza un segment traumatizat din organism. Fie ca este de forma uneia circulare ce imbraca tot piciorul, fie semicirculara, ce imbraca doar o parte din suprafata afectata, atela ghipsata trebuie sa cuprinda obligatoriu ambele articulatii din vecinatatea traumatismului. Rolul ei este unul de imobilizare completa a zonei afectate si de reducere a unor vatamari ulterioare. De asemenea imobilizarea contribuie si la vindecarea in totalitate a unui os fracturat.

Ce este o atela simpla? Atela simpla este un dispozitiv medical de fixare a unei zone traumatizate, compus din doua dispozitive dure conectate intre ele cu ajutorul unor benzi elastice. Rolul ei este tot de fixare a articulatiei afectate insa nu cu imobilizare completa, ca in cazul folosirii ghipsului. Ea permite membrului afectat sa efectueze miscari simple.

Cand se recomanda atela ghipsata? Ghipsul este folosit de regula in cazul fracturilor, fie simple sau cu reducere, atunci cand exista o deplasare a fragmentelor de os. Imobilizarea totala a zonei afectate este obligatorie pentru sudarea ulterioara a osului. In acest caz atela este recomandata pe o perioada de 21-60 zile.

De asemenea ea mai este recomandata si in cazul entorselor severe, unde articulatia afectata are nevoie de repaus total pentru a reduce inflamatia si durerea. In acest caz atela este recomandata pe o perioada de 14-28 zile.

Cand se recomanda atela simpla?
Atela elastica este folosita in cazurile traumatismelor mai usoare, care nu necesita imobilizare totala. O entorsa nu foarte dureroasa si cu inflamatie minima poate necesita doar aplicarea unei atele cu pansament elastic.

Luxatiile de asemenea sunt tratate in marea majoritate a cazurilor cu ajutorul unei atele simple, cu pansament elastic.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medicul ortoped gravitatea situatiei membrul afectat atela ghipsata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2004 (s) | 23 queries | Mysql time :0.047827 (s)