News Flash:

Sfatul dr. Tudor Ciuhodaru: Tutunul dauneaza grav sanatatii! Proiect legislativ pentru prevenirea si combaterea fumatului in randul tinerilor

22 Februarie 2013
1835 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ a carui obiectiv este prevenirea si combaterea fumatului in randul tinerilor precum si adaptarea legislatiei romanesti adoptate inca din 2002 la modificarile semnificative survenite pe piata produselor din tutun si in legislatia europeana. Deputatul afirma ca acest proiect legislativ muta accentul de pe masurile coercitive aplicate consumatorilor pe informarea si educatia corecta a acestora intrucat ofera consumatorilor informatiile necesare atat pentru aprecierea riscurilor cat si pentru renuntare la consum. Totodata actul normativ impune norme stricte producatorilor si comerciantilor de produse din tutun .

1. ,, Statisticile arata ca fumatul debuteaza in 70% din cazuri inainte de 18 ani si se asociaza unui risc major de dependenta si unei mortalitati de 50%.  Fumatul ucide anual 700 000 de persoane în Europa iar milioane de cetățeni ai UE suferă de boli asociate cu fumatul- cancer, boli cardiovasculare și respiratorii. 50% din fumători mor prematur, în medie cu 14 ani mai devreme, iar fumătorii petrec mai mulți ani de viață caracterizați de o stare nesatisfăcătoare a sănătății. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, în prezent, consumul de tutun ucide aproape șase milioane de persoane în fiecare an ce ar putea creste la opt milioane până în 2030, în cazul în care nu se iau măsuri pentru a inversa această tendință îngrijorătoare.

2. Acest act normativ previne si combate efectele fumatului prin introducerea de noi norme in fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun avand rolul de a scadea atractivitatea acestora si a informa exact asupra riscurilor asupra sanatatii precum si a variantelor pentru renuntarea la fumat.

3. Propunerea prevede modificari si completari ale legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun si este in conformitate modificarile din legislatia europeana, cu propunerea de revizuire si imbunatatire a directivei 2001/37/CE privind produsele din tutun adoptata de Comisia Europeana in 19.12.2012. precum si solicitarilor formulate de Parlamentul European si Consiliului de Ministrii.

4. Necesitatea modificarilor legislative este legata atat de evolutia pietei produselor din tutun cat si de evolutia legislatiei internationale in contexul in care directiva 37CE e valabila din 2001.
 
5. Pe de o parte pe piata produselor din tutun au aparut noi strategii de marketing ce implica utilizarea unor ambalaje sau arome precum si noi produse precum tigaretele electronice dar si noi informatii stiintifice ce cresc eficacitatea avertismentelor privind riscurile consumului produselor din tutun.

6. Pe de alta parte unele din dispozitiile directivei 37CE au devenit caduce odata cu intrarea in vigoare in 2005 a conventiei cadru pentru controlul tutunului ( CCCT) a OMS ratificata de toate statele membre UE iar altele sunt in divergenta cu legislatia privind fabricarea, prezentarea si comercializarea produselor din tutun aplicata in diverse tari europene.

7. Concret se modificate etichetarea și ambalarea pachetelor de țigarete și tutun de rulat urmarind patru directii:
a) Avertismente de sănătate și alte mesaje:
avertismente de sănătate combinate (imagine si text sunt obligatorii pe 75% din fețele anterioare și posterioare ale pachetelor de țigarete și tutun de rulat. Cantitățile de GNMC (gudron, nicotina, monixid de carbon) sunt înlocuite cu mesaje de informare pe partea laterală a pachetului conform cărora fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer. Informațiile privind serviciile de renunțare sunt afișate pe ambalaj ca parte a avertismentului de sănătate.
b) Elementele promoționale sunt interzise, fiind considerate inselatoare. Produsele din tutun nu pot avea elemente promotionale precum „natural”, „organic” sau trimiteri la arome și culori inselatoare. Țigaretele subțiri (slim) (< 7,5 mm diametru) sunt considerate înșelătoare.
c) Forma și dimensiunea pachetului: Tutunul de rulat nu poate fi vândut în pungi mai mici de 40g. Pachetele de țigarete trebuie sa respecte inălțimea, lățimea și adâncimea minime a pentru a asigura vizibilitatea totală a avertismentelor de sănătate.
d) Ambalajele generice : se pot introduce in cazuri justificate ambalaje standardizate cu condiția ca acestea să fie compatibile cu tratatul și să fie notificate în temeiul Directivei 98/34.
e) Produse din plante pentru fumat trebuie sa poarte avertismente pentru sanatate.
Propunerea a fost adoptată în urma unei consultări ample a părților interesate, inclusiv a unei consultări publice care a generat 85 000 de răspunsuri. În timpul pregătirii, a fost efectuată o evaluare detaliată a impactului, care a examinat efectele economice, sociale și de sănătate ale mai multor opțiuni de politici avute în vedere. Mai multe studii externe au fost comandate si în timpul procesului de evaluare realizat de Comisia Europeana.


Dr. Tudor Ciuhodaru
deputat Barlad

 

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

proiect legislativ fumatul- cancer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1603 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021424 (s)