News Flash:

Sezonul rece si bolile infectioase

30 Noiembrie 2011
2685 Vizualizari | 0 Comentarii
Odata cu sfarsitul toamnei si intrarea in drepturi depline a sezonului rece, apar intr-un numar din ce in ce mai mare o serie de afectiuni specifice perioadei noiembrie - martie, si ma refer in special la afectiunile cailor respiratorii, atat ale celor superioare, cat si ale celor inferioare, ale infectiilor in sfera ORL (otite,sinuziteangine) cu potential de diseminare catre sistemul nervos central (meningo-encefalite), ale infectiilor din sfera urinara sau ale unora din sfera digestiva (diareea cu Rotavirus la copii). Toate acestea pot evolua drept infectii localizate la nivelul unui organ sau aparat ori, in alte conditii (in special asocierea cuboli croniceTBCdiabetafectiuni neurologice,neoplazii etc.), concomitent cu o stare de imunosupresie a organismului si pot avea un caracter sistemic (sepsis), cu potential evolutiv grav, nu arareori letale. Ca atare, recunoasterea din timp a multor din afectiunile sus amintite, adresabilitatea la un secialist sau la medicul curant in cazul afectiunilor cronice, precum si adoptarea unei atitudini terapeutice corecte pot rezolva rapid cazurile simple si medii si pot evita complicatiile majore in cazul infectiilor cu caracter sistemic. 

Inca de aproximativ o luna se remarca o crestere a incidentei infectiilor de cai respiratorii, in special superioare (guturaiulfaringoamigdalitelaringitetraheite), acestea avand drept cauza majoritara infectia virala (aproximativ 85% din cazuri). Bineinteles ca cea mai cunoscuta afectare respiratorie ramane infectia gripala (extrem de mediatizata in ultimii ani), insa la momentul actual cazurile, inclusiv la nivel national, sunt doar sporadice (acest lucru nu exclude, insa, "multiplicarea" posibil rapida a acestora in special in a doua parte a sezonului hibernal). Intrucat majoritatea afectiunilor respiratorii sezoniere nu au drept cauza si virusurile, pentru persoanele cu status imunitar conservat (atat adulti, cat si copii), NU SE IMPUNE ANTIBIOTERAPIE, in special cea din proprie initiativa. Antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor, ele pot doar preveni o serie de suprainfectii bacteriene, insa acest lucru trebuie apreciat doar de medicul specialist si numai in anumite contexte clinice sau in prezenta unor simptome sau investigatii biologice sugestive penrtu o asemenea situatie. 

Mult mai important de stiut este ca, in aceasta perioada, trebuie sa evitam pe cat posibil variatiile mari de temperatura (interior-exterior, atentie la incaperile incalzite excesiv peste 24-25 grade Celsius si neaerisirea lor), sa consumam cat mai multe fructe proaspete, evitarea spatiilor in care se fumeaza(fumul de tigara este iritant al mucoasei respiratorii). In cazul in care simptomele sunt moderate (rinoree, tuse seaca, cefalee, mialgii, febra), se poate apela la antitermice, antitusive, picaturi nazale si la toata gama de leacuri asa-zise "babesti" (baie fierbinte, comprese calde la nivelul gatului, inhalatii, masaj etc.). In cazul formelor trenante, de mai lunga durata, se poate apela la un supliment vitaminic (vitamina C in special) si, eventual, la un imunomodulator. In cazul formelor complicate, al celor cu potential de suprainfectie bacteriana sau al celor care afecteaza caile respiratorii inferioare (bronsite, pneumonii), este absolut necesar a se apela la medicul de familie (initial) sau la un serviciu de specialitate, ce poate aprecia severitatea simptomelor (dispnee - "sete de aer", astenia profunda, tusea productiva, dezechilibre ale functiei cordului etc.) si institui - de abia in aceste cazuri - o terapie antibiotica adecvata (antibioticul potrivit, doza, ritmul si durata de administrare), asociata unor masuri de reechilibrare hidroelectrolitica, a functiilor cardiace si respiratorii, cel mai indicat in conditii de supraveghere (spital, ambulator). 

Si afectiunile ORL (otite, sinuzite etc.), mult mai frecvente in sezonul rece, pot duce la o serie de complicatii redutabile, in special de vecinatate (mastoidite, meningite), afectiuni extrem de severe cu potential evolutiv imprevizibil si care necesita adesea colaborarea intre diverse specialitati (boli infectioase, ORL, neurologie). Despre bolile infectioase de sezon pot fi spuse multe lucruri, insa ce trebuie retinut este ca, atunci cand simptomele depasesc un anumit nivel, dar si in cazul unor boli asociate importante, cel mai bine e sa apelam la medicul de familie, iar in cazurile cu evolutie nefavorabila, sa ne prezentam intr-un serviciu de specialitate (Spitalul de Boli Infectioase Iasi functioneaza in regim de garda non-stop).  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orl otite sinuzite angine meningo-encefalite boli cronice tbc diabet
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1546 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022721 (s)