News Flash:

Serviciile medicale de care beneficiaza asiguratii si lista categoriilor scutite de la plata

11 Septembrie 2011
3970 Vizualizari | 0 Comentarii

Asigurarea de sanatate iti faciliteaza accesul gratuit la unele servicii medicale oferite de medicii de familie, specialisti, spitale. Contributia pe care o platiti lunar la sanatate (5,2%, angajatorul si 5,5% anagajatul) va asigura, teoretic, accesul la un pachet de servicii de baza, oferite de medicii de familie si de specialistii din policlinici si din spitale. Contributia este obligatorie, astfel ca si persoanele fara venituri trebuie sa cotizeze la nivelul salariului minim pe economie. In prezent, persoanele sarace trebuie sa achite aproximativ 37 de lei lunar.

In cazul in care sunteti casatoriti si ramaneti fara serviciu, puteti trece pe asigurarea sotului/sotiei, in calitate de co-asigurat. La fel si parintii fara venituri, pot beneficia de asigurarea copiilor.

Servicii medicale de care beneficiaza asiguaratii
Persoanele care achita contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate, pot beneficia gratuit de consultatii, de unele medicamente,  interventii chirurgicale, dispositive medicale si asistenta stomatologica.

Persoanele neasigurate beneficiaza de servicii medicale de urgenta, inclusiv urgente stomatologice, servicii de planificare familiala sau investigatii in cazul bolilor cu potential endemico-pandemic (TBC, gripa).

Servicii incluse in pachetul de baza
Primul pas este sa va inscrieti la un medic de familie. El prescrie medicamente (compensate sau necompensate), elibereaza trimiteri la analize, ori catre specialist. Analizele de laborator, ecografiile, radiografiile, EKG-urile sunt incluse in pachetul de baza si nu trebuie sa platiti pentru ele.

Exceptie fac investigatiile de tipul RMN sau CT, care necesita folosirea substantei de contrast, caz in care pacientul plateste contravaloarea acestei substan­te.

Pentru toate analizele pe care le solicitati fara ca medicul sa le considere necesare platiti contravaloarea acestora direct la furnizor (laboratoare, clinici).

Persoanele sanatoase beneficiaza gratuit de un control anual de rutina. Asiguratii mai au dreptul la servicii spitalicesti care includ consultatii, investigatii, tratamente, interventii chirurgicale, internare si masa, materiale sanitare, toate exclusiv la recomandarea medicului.

Bolnavii care beneficiaza de medicamente compensate pot lua reteta de la orice farmacie, in limita fondurilor. La o consultatie, indiferent de numarul de afectiuni, pot fi prescrise lunar intre trei si sapte medicamente.

Exceptie fac copiii de 0-12 luni si bolnavii din programele de sanatate, care au propria schema terapeutica. Pensionarii cu un venit mai mic de 700 de lei au dreptul la medicamente compensate in proportie de 90%.

Tratamentele stomatologice, decontate in proportie de 50%
Si serviciile de medicina dentara sunt decontate de casele de asigurari in procent de 50, 60, sau 100%. Decontarea integrala se face pentru tratamentul parodontitei, al gingivo-stomatitelor si al abcesului parodontal. In cazul extractiei, Casa deconteaza 60% din cost.

Cariile sunt decontate la jumatate, iar protezele acrilice- in proportie de 60%. Serviciile medicale de ortodontie pentru copii sunt decontate integral. Rambursarea se face insa in limita fondurilor disponibile.

Lista serviciilor medicale nedecontate de casele de asigurari

1. Servicii medicale in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive.
2. Servicii hoteliere cu grad inalt de confort.
3. Operatii estetice efectuate persoanelor de peste 18 ani.
4. Baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere.
5. Unele proceduri de recuperare si fizioterapie.
6. Fertilizari in vitro (cu exceptia celor din programul national).
7. Unele servicii medicale de inalta performanta.
8. Vizite medicale (admiterea la facultatile militare).

Lista persoanelor scutite de la plata asigurarilor de sanatate

1. Copiii pana in 18 ani, tinerii pana in 26 de ani, elevii, studentii (doardaca nu obtin venituri).
2. Persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca.
3. Bolnavii inclusi in programele nationale (TBC HIV, cancer etc.).
4. Femeile insarcinate si lauzele, daca nu au venituri, sau au venituri sub salariul minim brut.
5. Veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi.
6. Somerii si persoanele din familii care au dreptul la ajutor social.
7. Pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei.Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1586 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017361 (s)