News Flash:

Semnele sindromului de oboseala cronica

12 Octombrie 2011
2004 Vizualizari | 0 Comentarii

Identificat inca din 1985, sindromul oboselii cronice corespunde unei slabiri intense a organismului, care dureaza mai mult de 6 luni si care nu cedeaza dupa o perioada de odihna. Aceasta afectiune nu prezinta o cauza evidenta, dar chiar si cel mai mic fapt cotidian devine greu de realizat. Este o patologie misterioasa recunoscuta in tarile occidentale ca atare

Center for Disease Control (CDC) din SUA a definit urmatoarele criterii pentru sindromul de oboseala cronica:

1. Prezenta de oboseala intermitenta sau persistenta, care nu poate fi explicata, cu debut nou sau bine delimitat in timp, care nu este rezultatul unui efort fizic, nu este ameliorata de repaus, determina reducerea substantiala a activitatilor personale.

2. Prezenta a 4 sau mai multe dintre simptomele urmatoare, care persista sau reapar pe o perioada de 6 sau mai multe luni consecutive de boala si care nu preceda instalarea oboselii:

 • tulburari recunoscute de pacient ale memoriei pe termen scurt si ale concentratiei
 • nod in gat
 • mialgie
 • noduli cervicali sau axilari sensibili
 • dureri poliarticulare imune neinsotite de eritemsau edem
 • cefalee de severitate sau caracteristici noi
 • somn neodihnitor
 • stare generala alterata dupa exercitii fizice, care dureaza mai mult de 24 de ore

Sindromul de oboseala cronica afecteaza de doua ori mai frecvent femeile decat barbatii, iar varsta medie de aparitie este de 25 - 45 ani, cu toate pe exista cazuri descrise atat in copilarie cat si la varsta a doua.

8 alimente care alunga oboseala 

Cauzele sindromului oboselii cronice
Exista mai multe teorii care incearca sa explice patogeneza sindromului de oboseala cronica. Acest sindrom este considerat consecutiv unei infectii virale sau asociat unor tulburari imunologice.

Cel mai frecvent, sindrom de oboseala cronica a fost asociat urmatoarelor infectii virale:

 • enterovirus
 • virus herpetic
 • retrovirus.
Studiile au aratat ca titrurile de anticorpi pentru numerosi agenti infectiosi sunt crescute la pacientii cu oboseala cronica. Astfel, sunt crescute urmatoarele tipuri de anticorpi: pentru virus herpetic, pentru virusul rujeolic, rubeolic, coxsackie de tip B. Se considera ca virusurile pot precipita sindromul de oboseala cronica, dar nu se cunoaste cu exactitate daca contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea simptomelor cronice.

Au fost semnalate numeroase tulburari imunologice la pacientii cu sindrom de oboseala cronica. In afara de titrurile de anticorpi crescute mentionate mai sus, exista titruri crescute ale anticorpilor antinucleari, modificarea claselor de imunoglobuline, modificarea sintezei de citokine, activitate scazuta a celulelor natural killer, modificari ale fenotipurilor limfocitelor T, care exprima diferiti markeri de activare sau diferentiere.

Nu a fost constatata pana in prezent o asociere semnificativa a unei modificari imunologice cu severitatea sau riscul de aparitie a sindromului de oboseala cronica. Astfel, tulburarile imunologice nu servesc diagnosticului. Studiile recente au aratat ca sindromul de oboseala cronica este asociat mai ales cu tulburarea nivelurilor citokinelor serice.

Studii recente au aratat incidenta crescuta a anomaliilor endocrine la pacientii cu sindrom de oboseala cronica, mai ales constatatandu-se productia redusa de hormon de eliberare a corticotropinei din hipotalamus. Concentratiile serice medii de cortizol sunt mai reduse la acesti pacienti comparativ cu martorii, iar nivelurile de ACTH sunt mai ridicate.

Depresia usoara pana la moderata este prezenta la aproximativ doua treimi din pacienti. Aceasta constatare a dus la ipoteza ca sindromul de oboseala cronica este o afectiune psihiatrica si ca tulburarile endocrine si imunitare apar secundar.

In concluzie, se considera ca patogeneza sindromului de oboseala cronica este complexa, fiind implicati factori infectiosi, imunologici, endocrini si psihiatrici.

Simptomele sindromului de oboseala cronica
In mod tipic, sindromul de oboseala cronica apare brusc la un individ care a fost anterior activ.

De obicei este relatata o afectiune asemanatoare cu gripa sau o stare de stress, pe care pacientul relateaza ca fiind factor declansator. Factorul declansator este urmat de instalarea unei stari de epuizare semnificativa, insuportabila.
Sunt prezente si alte simptome:

 • cefalee;
 • durere in gat;
 • mialgii - dureri musculare;
 • sensibilitatea a ganglionilor limfatici;
 • dureri articulare;
 • stare febrile.
Prezenta starii febrile conduce la ipoteza ca afectiunea este de natura infectioasa si este solicitat un consult medical. Persistenta simptomelor si disparitia febrei se asociaza cu tulburari care sugereaza diagnosticul: depresie, tulburari de somn, dificultate de concentrare.

Pacientul cu sindrom de oboseala cronica se poate adresa initial medicului infectionist, alergologului, reumatologului, psihiatrului, specialistilor in terapia naturista, medicilor homeopati sau altor specialisti, cu rezultate nesatisfacatoare.

Simptomatologia este fluctuanta pe parcursul bolii, pacientii relateaza de asemenea in timpul perioadelor de mare oboseala si dificultate de a se concentra. Simptomele pot fi exacerbate de stresul fizic sau emotional excesiv.

De obicei, sindromul de oboseala cronica nu progreseaza, iar o parte dintre pacienti se amelioreaza treptat si se refac in totalitate.

16 remedii naturiste care alunga oboseala


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1512 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016186 (s)