News Flash:

Semnele intoxicatiei cu nitrati

22 Decembrie 2011
10857 Vizualizari | 0 Comentarii

Intoxicarea alimentara cu nitrati sau cu nitriti poate fi acuta sau cronica. Cazurile de intoxicare acuta au un caracter intamplator. Ele apar de obicei, in urma folosirii gresite a sarurilor de nitrati si nitriti in locul sarii de bucatarie. Intoxicarea cronica este cauzata de consumul sistematic de produse alimentare cu un continut foarte mare de nitrati.

Sursele de nitrati/nitriti provin din: apa, vegetale, lapte si produsele lactate, carnea si produsele din carne, precum si din tot felul de aditivi alimentari cunoscuti sub numele generic de "E"-uri, cum ar fi E249, E250, E251, E252 etc. 

In apa de baut, concentratiile maxime admise au fost stabilite tinandu-se seama de efectul lor methemoglobinemizant, aparitia methemoglobinemiei a fost intalnita numai in cazul consumului de apa cu concentratii crescute de nitrati, limita admisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii fiind de 50 mg/l.

Simptomele intoxicarii cu nitrati si nitriti sunt:
- dureri de cap;
- greturi;
- voma;
- ameteli;
- cianozarea buzelor, a fetei;
- slabiciune totala;
- in cazuri grave pot aparea convulsii si pierderea cunostintei.

Aceste simptome pot aparea la 1-6 ore de la consumul produselor alimentare. Iata cateva legume si concentratia minima/maxima de nitrati (mg/kg):

- castraveti 88/528
- vinete 88/264
- mazare 22/86
- pepene verde 44/572
- varza alba 66/2860
- gulie 176/2640
- dovlecei 396/707
- ceapa verde 44/1320
- ceapa 66/880
- morcov 176/2200
- patrunjel verde 1760/1892
- salata 396/2860
- sfecla rosie 44/2640
- cartofi 44/968
- fasole 22/880
- usturoi 44/308
- spanac 660/3960


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1412 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014635 (s)