News Flash:

Scurt istoric al fitoterapiei

8 Iunie 2012
3224 Vizualizari | 0 Comentarii

Scurt istoric
Fitoterapia sau știința utilizării plantelor în folosul sănătății,
are o vechime de mii de ani (cuvântul fitoterapie derivă de la grecescul phyton= plantă, therapie= știința tratării și vindecării bolilor).  Cu 2000 de ani î.Ch. egiptenii, grecii, romanii utilizau plantele pentru diverse tratamente, îmbalsamare, cosmetică, mărturie stau scrierile vechi ale lui Hipocrates, Dioscorides, Plinius cel Bătrân. Această fitoterapie, ale cărei urme se păstrează până astăzi în medicina populară, s-a dezvoltat pe o bază empirică, dar în care simbolul, analogia şi principiul corespondenţelor au jucat şi joacă un rol determinant în alegerea plantelor. Regnul vegetal a constituit principala sursă de supravieţuire, atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi în vindecarea bolilor.
Odată cu descoperirile științifice ale secolului XX, fitoterapia a ieșit din empirism, punându-se bazele terapeuticii cu plante pe baze științifice. În prezent, fitoterapia a devenit o ştiinţă modernă, o ramură a ştiinţelor medicale.
Deși fitoterapia azi se bazează pe efectele curative ale unor compuși bio din plante care poartă denumirea de principii active, aceasta veche știință a tămăduirii își respecta regulile originare, valorificând materialul vegetal fără a extrage selectiv anumite substanțe sau principii din țesuturile plantelor, aşa cum fac alte științe care valorifică vegetalele, ca farmaceutica sau aromoterapia. Din acest motiv, se poate spune, că fitoterapia a rămas cea mai curată și mai naturală dintre științe.
În istoria recentă, prima şcoală de naturopatie şi-a deschis porţile în America, la New York „The American School of Naturopathie”. În 1931, Congresul American definea această disciplină medicală „The Healing Art” (arta de-a vindeca), înţelegând prin aceasta medicina protectoare, preventivă şi curativă. Australia a fost printre primele ţări care au oficializat medicina complementară, pe care a recunoscut-o ca ramură paralelă a medicinei alopate. Şi Germania are o veche tradiţie. În 1939 practicienii de sănătate publică alopată coexistau în paralel cu naturopaţii, în cadru legal. Această ţară se pregăteşte să introducă în curând în toate Universităţile de Medicină o catedră de medicină complementară. În Anglia, medicina naturală este practic liberă şi se bazează în special pe o „Cartă” ce datează din timpul lui Henric al VIII lea (1509-1547) şi care este în vigoare şi astăzi, referitoare la vindecarea bolilor cu ajutorul plantelor.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

grecescul phyton naturopathie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1554 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021253 (s)