News Flash:

Scortisoara versus cassia. Descopera ce condiment consumi in realitate si care sunt efectele secundare

31 August 2018
18231 Vizualizari | 0 Comentarii

Scortisoara este de fapt coaja unui arbust numit Cinnamomum zeylanicum verum originar din Ceylon (Sri Lanka) unde in secolul XV au ajuns primii comercianti maritimi, portughezii. Acestia au fost inlocuiti in scurt timp de olandezi si apoi de britanici, iar incepand cu 1796 si pana spre sfarsitul secolului XX acestia au exploatat resursele gasite in Sri Lanka. Astazi sunt exploatate si alte specii de copaci comercializati sub numele de scortisoara. Este vorba de arborii de cassia - numiti si scortisor, o ruda apropiata a scortisoarei: Scortisor chinezesc (Cinnamomum cassia) este originar din China de sud si Birmania si vine in forma de role; Scortisor indonezian (Cinnamomum burmanni) este originar din India unde frunzele sale sunt utilizate ca ierburi aromate (tejpat). Are cel mai mic continut de uleiuri esentiale; Scortisor vietnamez sau scortisor de Saigon (Cinnamomum loureirii) este nativ din Indonezia si Vietnam si mai creste si in Japonia si Corea; Scoarta Oliver (Cinnamomum oliveri) este un substitut australian pentru scortisor si scortisoara; Scoarta Mossoia (Cinnamomum) este un substitut pentru scortisor si scortisoara din Papua si Noua Guinee.

Cum recunosti scortisoara adevarata: Pe piata de la noi gasim in procent de 90% scortisoara care provine din Indonezia sau Cassia. Intre scortisoara adevarata, de Ceylon si celelalte care provin de la arborii Cassia exista cateva deosebiri. Aspectul lor exterior este diferit, iar atunci cand sunt comercializate sub forma de sul poti observa usor diferenta: sulul de scortisoara adevarata este complet inchis iar in sectiune se pot vedea straturi fragile de scoarta pe cand sulul de cassia are un singur strat gros ce se inchide din ambele parti. Scortisoara adevarata are un gust dulce si delicat; cassia are un gust astringent. Culoarea scortisoarei de Ceylon este maro deschis, la speciile de cassia este maro inchis. Textura in cazul scortisoarei adevarate este fina, spre deosebire de cealalta, care este aspra, rugoasa. Varianta macinata e greu de identificat, doar daca pe ambalaj este mentionata tara de origine sau daca producatorul specifica varietatea folosita putem sti ce fel de scortisoara consumam.

Scortisoara versus cassia - efecte negative: Scortisoara adevarata (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, insa in anumite cazuri poate produce alergii si iritarea mucoaselor. Este considerata sigura si benefica organismului, insa nu trebuie consumata in cantitati foarte mari pentru perioade indelungate. In ceea ce priveste scortisoara Cassia (C. cassia, C. loureiroi, C. burmannii) lucrurile sunt diferite si chiar daca are aceleasi efecte benefice ca scortisoara adevarata, aceasta are efecte negative mult mai puternice, in special asupra persoanelor ce sufera de afectiuni hepatice. Toxicitatea scortisoarei Cassia este data de continutul ridicat de cumarina, substanta hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si anticoagulanta. Aceasta poate interactiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului si poate creste riscul de leziuni hepatice atunci cand este consumata impreuna cu medicamente ce afecteaza ficatul (statine, antibiotice etc.).

Pentru ca poate reduce nivelul de glucoza din sange, glicemia trebuie monitorizata atent de persoanele cu diabet. Atentie sporita este necesara atunci cand se consuma scortisoara Cassia impreuna cu alte medicamente sau produse alimentare ce au acelasi efect (ginseng, usturoi, guma de guar, psyllium etc.). Nu este recomandat consumul de scortisoara Cassia in timpul sarcinii si alaptarii si trebuie exclusa din alimentatia copiilor. Doza maxima admisa de cumarina a fost stabilita la 0.1 mg / kg corp pe zi, aceasta putand fi foarte usor depasita atunci cand se consuma Cassia, in special de copii. Cumarina se mai gaseste si in anumite tipuri de vanilie sintetica.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

scortisoara cassia diferente proprietati terapeutice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1547 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015837 (s)