News Flash:

Schimbari privind tratamentul in strainatate al bolnavilor cu maladii grave

4 Iulie 2011
1573 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate al bolnavilor care prezinta afectiuni deosebit de grave si care nu pot fi tratate in tara. Potrivit actului normative, au fost stabilite termene clare pentru fiecare etapa din cadrul procedurii privind trimiterea unor categorii de bolnavi la tratamente in strainatate.

In premiera, s-a creat cadrul legislativ pentru efectuarea corespondentei cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala de catre bolnavi sau reprezentantii legali ai acestora. Pana in prezent, de aceasta corespondenta se ocupau doar directiile de sanatate publica. In conditiile in care bolnavii sau reprezentantii legali ai acestora isi exprima optiunea pentru a  realiza corespondenta in mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritoriala, acestora le revine obligatia de a prezenta directiei de sanatate publica documente oficiale emise de clinici, cu antet si semnatura, care cuprind date privind identificarea clinicii, identificarea pacientului,  costul tratamentului, conditiile de plata, programarea pacientului.

Bolnavul, obligat sa vina periodic la control
Noua legislatie a eliminat principiul "beneficiul tratamentului estimat pentru societate" din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finantarii tratamentului in strainatate in cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie.

De asemenea, s-a instituit obligatia bolnavului de a se prezenta, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cate ori este programat la medicul curant de specialitate care  i-a recomandat tratamentul in strainatate, pentru evaluarea starii de sanatate consecutiva tratamentului aplicat in clinica din strainatate.

Si medicul curant de specialitate care recomanda tratamentul in strainatate va avea obligatia  de a elabora un raport medical pentru evaluarea starii de sanatate la un an dupa primul control efectuat, cu transmiterea acestuia directiei de sanatate publica.

Sedinte bilunare
De asemenea, directiile de sanatate publica sunt obligate sa afiseze si sa actualizeze periodic informatiile cu privire la numarul cererilor inregistrate pentru trimitere la tratament in strainatate si stadiul solutionarii acestora. Comisia Ministerului Sanatatii care aproba finantarea dosarelor depuse se va intruni de 2 ori pe luna, fata de o sigura sedinta asa cum era prevazut pana in prezent.

In anul 2011, Programul gratuit de tratament in strainatate a Ministerului Sanatatii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult fata de anul 2010.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sedinte bilunare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014223 (s)