Economic Local

Arbitrii figureaza doar pe liste

Publicat: 17 oct. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Arbitrii figureaza doar pe liste
1

• Afaceristii ieseni, dar si arbitrii de la Curtea de Arbitraj Comercial din cadrul Camerei de Comert si Industrie Iasi sustin ca interesele mediului de afaceri iesean nu au fost reprezentate, asa cum ar fi trebuit, de institutia condusa de avocatul Mihail Vlasov • Chiar daca timpul de solutionare a litigiilor este redus, iar costurile sunt mult mai mici fata de rezolvarea aceleasi probleme de catre instantele judecatoresti, foarte putini intreprinzatori ieseni au ales Curtea de Arbitraj Comercial pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta • Mai mult, majoritatea arbitrilor figureaza doar cu numele pe lista arbitrilor, nefiind vreodata solicitati pentru rezolvarea unui litigiu

Afaceristii ieseni, dar mai ales arbitrii de la Curtea de Arbitraj Comercial din cadrul Camerei de Comert si Industrie Iasi (CCI) sustin ca excluderea Camerei conduse de Mihail Vlasov din sistemul cameral al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) nu reprezinta o pierdere majora pentru mediul de afaceri iesean, deoarece atata timp cat aceasta a functionat nu a reprezentat asa cum ar fi trebuit interesele intreprinzatorilor. Mai mult, reprezentantii Camerei nu au stiut cum sa promoveze avantajele pe care Curtea de Arbitraj le are in rezolvarea litigiilor dintre firme. Chiar daca timpul de solutionare a litigiilor este redus, iar costurile sunt mult mai mici fata de rezolvarea aceleasi probleme de catre instantele judecatoresti, foarte putini intreprinzatori ieseni au ales Curtea de Arbitraj Comercial pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta. Multi dintre arbitrii ieseni sustin ca sunt trecuti pe aceasta lista doar formal si ca nu au fost niciodata solicitati sa medieze eventualele litigii. „Chiar in conditiile in care Camera de la Iasi a fost exclusa (din sistemul cameral condus de Camera de Comert Industrie a Romaniei – n.r.), nu cred ca este o mare pierdere. Asta pentru ca se poate gasi o alternativa la actuala Camera de Comert din Iasi, o alta asociatie sau Camera care sa reprezinte afaceristii. In ceea ce priveste Curtea de Arbitraj, nu stiu cate firme au ales ca litigiile sa le fie solutionate de arbitrii Curtii de Arbitraj. Eu sunt pe lista arbitrilor si niciodata nu am fost solicitat in acest sens”, a declarat ieri Vasile Cocris, decan la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor a Universitatii Al. I. Cuza. Activitatea de arbitraj comercial este calea cea mai rapida si utilizata in strainatate, dar si in Bucuresti si in partea de vest a tarii. „Nu cred ca sunt cea mai in masura sa vorbesc despre Camera de Comert si Industrie Iasi. Asta pentru ca singura legatura pe care am avut-o a fost aceea ca am fost numita ca arbitru, insa chiar daca am fost pe lista arbitrilor mai bine de cinci ani de zile nu am avut activitate in acest sens. Niciodata nu s-a intamplat ca partile sa ma aleaga arbitru pentru rezolvarea litigiului”, a spus Cristina Dragan, avocat.

Nici un caz supus arbitrajului

Chiar daca acest mijloc jurisdictional de rezolvare a litigiilor reprezinta un atribut conferit de legiuitor Camerelor de Comert si are in vedere oferirea unor servicii eficiente si corecte agentilor economici care doresc sa-si rezolve litigiile aparute in urma unor contracte comerciale, la Iasi aceasta cale nu a fost folosita de afaceristi. Acest lucru fiind sustinut chiar de catre reprezentantii mediului de afaceri iesean. „Din cate conflicte au fost intre firme, nici unul nu a fost solutionat de Curtea de Arbitraj din cadrul Camerei de Comert si Industrie Iasi. Toate litigiile la nivel national se incheie la Bucuresti, iar cele mai delicate litigii la nivel international sunt solutionate de Curtea de la Paris. Pana acum Curtea de Arbitraj Iasi nu a arbitrat nici un caz”, a declarat Vasile Plugaru, director SC Tehnosteel LBR SA. Aceeasi parere o are si Paul Tudor, director Besta ING, care sustine ca agentii economic apeleaza foarte rar la arbitri pentru solutionarea litigiilor. „Nu este o mare pierdere pentru agentii economici din Iasi pentru ca peste 99 la suta din cazuri, din dispute se rezolva in justitie. Foarte putine firme mai apeleaza la Camere de Arbitraj”, a spus Paul Tudor.

Ce inseamna Curtea de Arbitraj

Toate Camerele de Comert din tara si strainatate au organizat arbitrajul comercial prin Curtea de Arbitraj Comercial. Activitatea de arbitraj comercial este calea cea mai rapida si uzitata in strainatate dar si in capitala si partea de vest a Romaniei, tocmai datorita influentelor occidentale. Unul dintre avantajele recurgerii la arbitrajul comercial este solutionarea rapida si definitiva a litigiului termenul maxim in care se da o hotarare arbitrala este de cinci luni la arbitrajul intern si noua luni la arbitrajul international. Cheltuielile arbitrale sunt mai mici decat cele ale instantelor judecatoresti deoarece taxele arbitrale sunt mai mici decat taxele de timbru si se platesc o singura data. Judecarea litigiului este facuta de arbitri specializati, impartiali si independenti, acestia fiind alesi chiar de catre partile implicate in litigiu. In plus, arbitrii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea litigiului si a dezbaterilor in cauza.

Adauga un comentariu