News Flash:

Sase mituri despre contraceptia hormonala combinata

18 Februarie 2011
2194 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Vlad Gheorghita
Contraceptivele hormonale pot fi de doua categorii: combinate, care contin un estrogen si un progestativ, cele mai frecvent întalnite fiind monohormonale, care contin numai un progestativ si care se folosesc mai rar, în situatii speciale, cum ar fi în timpul alaptarii sau la femeile care nu au voie sa utilizeze contraceptive hormonale combinate.

Contraceptivele hormonale îngrasa

Aceasta idee circula în continuare în medii foarte variate. Tema îngrasarii îsi are originea în urma cu peste 40 de ani. La acea vreme, tipurile de molecule de estrogeni si de progesteron folosite la alcatuirea contraceptivelor hormonale erau diferite de cele din ziua de azi, cum diferite erau si dozele utilizate. De peste 25 de ani, lucrurile stau cu totul altfel. Contraceptivele hormonale au suferit modificari importante: dozele de estrogeni au scazut de aproximativ 3-5 ori, iar tipurile de molecule progestative sunt cu totul diferit de cele utilizate în trecut. Drept consecinta, la contraceptivele hormonale combinate moderne, problema cresterii în greutate a devenit cu totul si cu totul desueta.

Studii realizate pe grupuri numeroase de utilizatoare - de ordinul a zecilor de mii - au demonstrat, fara putinta de tagada, ca nu se poate pune problema unei cresteri în greutate mai mari de 1,5 - 2 kg în primele luni de utilizare. Aceasta crestere tinde sa se reduca ulterior, astfel încat, la 1 an de la debutul utilizarii contraceptivelor combinate, greutatea ajunge sa fie aproximativ egala cu cea de dinainte. Mai mult, la ora actuala exista unele contraceptive hormonale concepute special pentru a preveni îngrasarea, chiar de la începutul utilizarii.

In cazul contraceptivelor monohormonale injectabile, lucrurile stat putin mai diferit, studiile efectuate pana în prezent aratand ca se poate vorbi de o crestere în greutate constanta de 1-2 kilograme pentru fiecare an de utilizare. De aceea, o discutie cu un medic bine pregatit în domeniul contraceptiei va sprijini femeia în a ajusta durata utilizarii si tipul de contraceptiv hormonal folosit, astfel încat sa nu se mai poata pune problema cresterii în greutate. In plus nu trebuie uitat si un alt adevar: nimeni nu s-a îngrasat fara sa manance mai mult decat îi era necesar.

Contraceptivele determina aparitia cancerului de san 

Ideea aceasta este raspandita si de unii medici, din fericire putini la numar. Acestia invoca unele cazuri cunoscute de ei drept argument infailibil pentru teoria lor.
Care este adevarul? In lume, la ora actuala, exista peste doua sute de milioane de femei care utilizeaza contraceptia hormonala. Ele sunt urmarite atent, atat de firmele producatoare de contraceptive, cat si de cateva zeci de mii de medici specializati în planificarea familiala, în medicina de familie, în ginecologie sau endocrinologie. In fiecare an sunt date publicitatii concluziile a numeroase studii, foarte serioase, întreprinse de cercetatori din lumea larga si care au ca subiect contraceptia hormonala.

Concluzia acestor cercetari riguroase, acceptata si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, este foarte clara: contraceptivele hormonale combinate nu cresc riscul de aparitie a cancerului de san. Cat priveste alte cancere genitale, s-a demonstrat foarte clar ca utilizarea contraceptivelor hormonale combinate protejeaza de cancerul de ovar si de cel de endometru (tesutul care tapeteaza interiorul uterului).
Mai exista o idee conform careia contraceptivele hormonale ar favoriza aparitia unei suferinte a ficatului. Este drept ca moleculele din pilulele contraceptive traverseaza ficatul, loc unde sufera unele transformari specifice, dar asta nu înseamna ca ele vor produce o suferinta a ficatului. Nu trebuie sa uitam ca toate principiile alimentare ingerate sunt metabolizate în ficat, la fel si alcoolul consumat. A da vina pe pilule pentru aparitia steatozei hepatice, de exemplu, este o dovada clara de discriminare a acestor preparate.

Totusi, pentru situatiile în care o femeie a fost diagnosticata cu steatoza hepatica, utilizarea unui contraceptiv hormonal cu administrare vaginala ar putea constitui o alternativa, deoarece în acest caz moleculele nu mai trebuie metabolizate în ficat pentru a deveni active în organism. In cazul în care femeia este diagnosticata cu hepatita acuta, indiferent de tipul de virus, utilizarea contraceptivelor hormonale combinate este contraindicata, pana la normalizarea valorilor parametrilor hepatici.

Dupa 35 de ani e bine sa mai folosim contraceptive?

Iarasi o idee îmbratisata si de unii medici, precum si de catre multe persoane educate. Afirmatia este un exemplu tipic de adevar spus pe jumatate. Enuntul corect al ideii este urmatorul: femeile fumatoare nu mai au voie sa utilizeze contraceptive hormonale combinate dupa varsta de 35 de ani. Aceasta interdictie îsi are originea în observatiile clinice efectuate de-a lungul timpului si care au observat o crestere semnificativa a riscului cardiovascular la femeile fumatoare de peste 35 de ani care utilizau contraceptive hormonale combinate.

Semnificatia afirmatiei de mai sus este urmatoarea: o femeie fumatoare care a trecut de varsta de 35 de ani si este utilizatoare de contraceptive hormonale combinate trebuie sa aleaga între fumat si contraceptiv. Daca alege fumatul, i se vor prezenta alte metode de contraceptie la care poate recurge (cum ar fi contraceptivele monohormonale, de exemplu), dar daca alege contraceptivele hormonale combinate, ea va putea utiliza aceste metode înca ani buni în continuare.

Nu e nevoie de a discuta cu medicul

Este o idee larg raspandita, încurajata si de faptul ca informatiile despre contraceptivele hormonale circula mult mai usor în ziua de astazi. Avem astfel impresia ca nu e mare problema sa iei zi de zi cate o pastila, iar vizita la medicul specialist în planificare familiala sau la ginecolog pare un deranj inutil. Cu toate acestea, experienta mondiala a aratat ca peste jumatate dintre femeile care abandoneaza pilula contraceptiva nu ar fi facut acest lucru daca ar fi discutat mai întai cu un medic. 

Contraceptivele sunt greu de utilizat

In timpul sedintelor de consiliere contraceptiva, unele femei se plang de faptul ca administrarea zilnica a unei pilule li se pare ceva dificil, greu de respectat, ceea ce face ca teama de esec al metodei sa creasca. Este bine de a purta aceasta discutie cu un medic specializat în domeniu, deoarece el poate da solutii extrem de simple femeii pentru a preveni uitatul pilulei: programarea telefonului mobil pentru a suna la o anumita ora sau corelarea administrarii pilulei cu un alt gest pe care femeia îl face zilnic. In ultima instanta, daca pacienta tot nu se simte confortabil cu variantele propuse, se poate utiliza contraceptia hormonala combinata cu administrare vaginala, care nu mai prezinta acest inconvenient.

Cu ce ar putea interveni medicul

1. Femeia va primi o instruire amanuntita asupra modului de utilizare a contraceptivului, inclusiv informatii despre ce trebuie sa faca în cazul în care a uitat sa îsi administreze pilula sau ce alte incidente au survenit. Aceste informatii, esentiale pentru ca metoda sa fie eficienta, nu apar în prospect, iar consilierul în planificare familiala are grija sa verifice buna întelegere a instructiunilor de catre clienta. 
2. Femeia va primi informatii si despre posibilele efecte secundare, precum si despre modul cum trebuie sa reactioneze în cazul aparitiei acestora. Greturile si sangerarile neprevazute sunt cele mai frecvent întalnite cauze de abandon a curei de contraceptiv. Peste aceste inconveniente se poate însa trece cu usurinta în cazul în care utilizatoarea a beneficiat de consiliere contraceptiva.

Medicul de planificare familiala va mai instrui clienta cu privire la modalitatile de protectie contra infectiilor cu transmitere sexuala (stiut fiind faptul ca metodele de contraceptie hormonala protejeaza doar de sarcina nedorita), precum si despre atitudinile de adoptat în cazul aparitiei "semnalelor de alarma" (acestea sunt semne si simptome care ar putea sugera faptul ca metoda nu este bine tolerata de organism). Toate acestea se constituie în argumente suficient de puternice pentru a justifica necesitatea consultarii unui medic înaintea initierii curei de contraceptive.

Contraceptivele hormonale combinate scad libidoul

Aceasta idee a început sa circule mai recent în presa scrisa, dar cu o priza serioasa în randul femeilor. Este de înteles si de ce: multe femei se plang si asa de o reducere a libidoului din cauza stresului activitatii zilnice. In asemenea conditii, perspectiva transformarii într-o stana de piatra este de-a dreptul înfricosatoare. De fapt, lucrurile nu stau deloc asa, iar acest lucru a fost de asemenea demonstrat de numeroase studii. Faptul ca femeia este protejata de o sarcina nedorita va determina o crestere a disponibilitatii femeii pentru activitatile sexuale.

In mod obiectiv, libidoul tine de alte categorii de factori, în special de ordin psiho-emotional, pe care contraceptivele hormonale combinate nu îi pot influenta în mod direct. In cazul în care o utilizatoare de contraceptive hormonale combinate acuza totusi o usoara scadere a libidoului, vizita la medicul de planificare familiala sau la ginecolog va identifica cu siguranta cauza si va rezolva repede problema.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

contraceptivele hormonale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014197 (s)