News Flash:

Sa gatim sanatos si satios in post: cartofi umpluti cu orez si ciuperci

20 Noiembrie 2017
17347 Vizualizari | 0 Comentarii
cartofi umpluti cu orez si ciuperci
In post, cartoful este una dintre cele mai utilizate legume, indiferent de felul de mancare pentru care optam.  Un cartof de marime medie contine 163 de calorii, 0,2 grame de grasimi, 0 grame de colesterol, 37 de grame de carbohidrati, 4,7 grame de fibre alimentare si 4.3 grame de proteine. Aceeasi portie va ofera si 2% din necesarul zilnic de calciu, 51% din cel de vitamina C, 9% din cel de fier, 30% din cel de vitamina B6, 12%  din cel de magneziu si 25% din cel de potasiu. Cartofii ofera si fosfor, niacina, acid folic si zinc.

Coaja de cartof te scapa de dureri 
Spre deosebire de produsele care contin cartofi procesati ( cartofii prajiti si chipsurile), cartofii neprocesati au un continut scazut de sodiu.  Cartofii contin si un compus cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care ajuta organismul sa transforme glucoza in energie. Unele dovezi arata ca acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlarea glucozei din sange, ceea ce imbunatateste vasodilatatia si protejeaza pacientiidiabetici de retinopatie. De asemenea, acesta ajuta la conservarea creierului si a tesuturilor.
 
Reteta de cartofi umpluti cu orez si ciuperci cu siguranta iti va satisface papilele gustative. Nu aveti nevoie decat de: 
  • 1,5 kg cartofi
  • 500 g ciuperci taiate
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 praz
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina
  • 1 legatura patrunjel verde
  • ulei
  • piper
  • sare
  • 1 ceasca orez
Se curata zarzavaturile si se dau prin razatoarea ma­runta. Se toaca marunt ceapa si prazul si se pun la calit, apoi se adauga zarzavatul ras, se mai lasa putin la calit impreuna cu ceapa, dupa care se adauga ciupercile, spa­late si strecurate. Se calesc toate 5 minute, dupa care se pun 2-3 cesti cu apa, sare si piper. Dupa ce s-a fiert 20 de minute, se adauga orezul spalat si se mai lasa la fiert 10 minute. La final se adauga patrunjelul tocat si se lasa sa se raceasca.
 
Cartofii se curata de coaja, se spala si fiecare cartof se taie putin la un capat, apoi se scobeste de miez. Fiecare cartof se umple cu compozitia obtinuta din orez, ciuperci si zarzavat. Se inveleste fiecare cartof in folie de aluminiu si se asaza intr-o tava unsa. Se pune putina apa peste cartofi si se dau la cuptor pentru 30-35 de minute. Se scot pe un platou si se pot servi cu muraturi.

post cartoful calorii grasimi colesterol cartofi procesati
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1740 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037594 (s)