News Flash:

Ruj molecular din fructe, care hidrateaza buzele, dar se poate si manca - inventat la Cluj

17 Martie 2017
810 Vizualizari | 0 Comentarii
Ruj molecular din fructe
Un ruj molecular din fructe, unt de cacao si alte ingrediente, care hidrateaza buzele, dar poate fi si mancat, a fost inventat la Cluj. Rujul va putea fi consumat in restaurante, in special in acelea care au bucatari deschisi gastronomiei moleculare.

Rujul a fost inventat de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, transmite Mediafax. Lavinia Calinoiu, coordonatorul proiectului, a declarat, joi, ca procesul de producere a unui astfel de ruj dureaza circa 20 de minute.

"Este o noua inventie din zona gastronomiei moleculare, care implica o interactiune la nivelul moleculei astfel incat schimba textura, structura unui produs. Am incercat sa facem un ruj-desert, iar fructele folosite le-am destructurat total molecular si am realizat mai multe sortimente de ruj molecular din diverse fructe - goji, afine, catina, zmeura, dar si din unt de cacao si pudra de cacao, ciocolata alba cu unt de cacao si ulei de cocos si banane si ulei de cocos. Elementul cheie este un polimer natural, un extract din alge care confera o textura de gelifiere. Rujul este hidratant al buzelor, dar se poate si manca, avand un gust deosebit de bun. Procesul de producere al unui astfel de ruj dureaza circa 20 de minute, fructele fiind trecute prin blender, strecurate, se amesteca cu zahar, cu biopolimerul si cu apa, iar continutul este fiert la 100 de grade, dupa care piureul rezultat se toarna in matrite sub forma de ruj care sunt racite in gheata, avand loc un soc termic”, a spus Calinoiu.

Pentru obtinerea catorva rujuri se foloseste o cantitate de 40 de grame de fruct, la care se adauga 10 grame din celelalte ingrediente, iar la final se presara bacterii probotice cu rol benefic asupra tractului gastrointestinal, noteaza Mediafax.

Rujurile au diferite culori, in functie de ingredientele folosite. "Goji are un continut ridicat de carotenoide care au proprietati antioxidante, dar au si efecte de regenerare celulara, afinele au, la fel, proprietati antioxidante si continut mare de polifenol, iar catina are un continut ridicat de vitamina C si minerale. Mai putem folosi lamaie sau kiwi ca ingrediente”, a mai spus Lavinia Calinoiu.

Cerasela Suciu, studenta in anul IV la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la randul sau, ca proiectul rujului molecular va fi lucrarea sa de licenta si spera ca va face o impresie buna. "Chiar daca in tara noastra nu se pune prea mare baza pe gastronomia moleculara si oamenii nu sunt obisnuiti cu asa ceva, sper ca profesorii sa fie impresionati”, a spus aceasta. Studenta a afirmat ca matritele pentru rujuri nu se gasesc in Romania, astfel ca au fost comandate din SUA.

Prorectorul cu cercetarea al USAMV Cluj-Napoca, Dan Vodnar, a declarat ca un astfel de produs nu va putea fi transferat catre industria alimentara, insa va putea fi consumat in restaurante, in special al celor care au bucatari deschisi gastronomiei moleculare.

"Avem o inventie noua, restructurarea moleculara a unui aliment, sub forma inovatoare de ruj care devine foarte atractiv pentru populatie, cu compusi care au efectul de a imbunatati calitatea vietii oamenilor. Gastronomia moleculara se adreseaza unei anumite populatii si credem ca este loc intotdeauna de nou in industria alimentara”, a spus Vodnar. Rujul molecular urmeaza sa fie prezentat saptamana viitoare la Targul de Inventii ProInvent care va avea loc la Cluj-Napoca.

ingrediente buzele mancat inventat cluj
Distribuie:  

Realitatea.net

Playtech.ro

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1428 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014222 (s)