News Flash:

Romanii, pe ultimele locuri din Europa la consumul de fructe si legume

10 Decembrie 2016
1791 Vizualizari | 0 Comentarii
fructe si legume
65.1% dintre romani nu consuma fructe si legume. Studiul Eurostat arata ca 1 din 7 persoane, cu varsta de peste 15 ani, mananca cel putin 5 portii de fructe si legume zilnic, in timp ce 1 din 3 persoane nu consuma fructe si legume in fiecare zi. Consumul de fructe si legume difera considerabil intre statele membre UE.
In Romania, doua-treimi din populatie (65.1%) nu consuma fructe si legume. In randul celor mai bine situate state din UE se afla Belgia (16.1%), urmata de Portugalia (20.7%) si Marea Britanie (21.3%). Pe de alta parte, pe ultimele locuri se afla Romania (65.1%), Bulgaria (58.6%), Lituania (48.5%), Slovacia (46.6%), Republica Ceha (46.3%), Olanda (45.9%) si Germania (45.2%).
Cea mai mare pondere in ceea ce priveste consumul a 5 portii de fructe si legume zilnic s-a inregistrat in Marea Britanie (33.1%), urmata de Danemarca (29.9%) si Olanda (25%). Tara noastra se afla pe ultimele locuri din Europa.
Se recomanda consumul a minim 400g de fructe si legume pe zi, impartite in 5 portii (excluzand cartofii si alte amidonoase), deoarece consumul de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei unor boli necontagioase. Este usor sa ne mentinem sanatatea si alimentatia echilibrata chiar si in sezonul rece, pentru ca atunci avem la dispozitie o multime de fructe si legume. Mai mult decat atat, este important sa stim ce fructe si legume sunt disponibile in fiecare sezon si sa profitam de beneficiile lor. Luand in considerare statisticile, adultii trebuie sa acorde mai multa atentie alimentatiei si sa consume cel putin cinci portii de fructe si legume zilnic. Una dintre aceste portii poate fi inlocuita cu un suc 100% natural sau cu un mousse”, a mentionat medicul de familie si nutritionistul Serban Damian
In timpul iernii, sucurile si mousse-uri  pot reprezenta gustarea dintre mese.  Acestea au un rol important intr-o dieta echilibrata si asigura aportul de vitamine, minerale si nutrienti esentiali, la fel ca fructele si legumele din care sunt obtinute. In sezonul rece se gasesc fructe si legume delicioase, de la morcovi, la varza si sfecla rosie, pana la mere si citrice. De exemplu, morcovul este bogat in beta-caroten si contine vitaminele A, C, E, B6. In ceea ce priveste mineralele, acesta contine magneziu, potasiu, cupru, fosfor, calciu si fier.

romani fructe legume eurostat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027011 (s)