News Flash:

Romania si Bulgaria - acord privind accesul pacientilor la medicamente

15 Noiembrie 2016
796 Vizualizari | 0 Comentarii

Acordul de cooperare cu Bulgaria al carui cadru va asigura accesul pacientilor la medicamente. În acest fel, pacientii din ambele tari vor putea beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o tara, dar se gasesc în cealalta.

Oportunitatea încheierii unui astfel de acord a rezultat în cadrul întalnirii comune din 6 octombrie a.c. dintre reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Guvernului Bulgariei si reprezentanti ai institutiilor de profil din cele doua tari.

Astfel, Romania si Bulgaria pot conveni astfel asupra unor solutii comune pentru a depasi lipsa unor medicamente cand se constata o astfel de situatie.

 Nu mai luati acest medicament daca aveti peste 40 de ani

De asemenea, ca semnatare ale Acordului de cooperare pentru asigurarea accesului la medicamente, Romania si Bulgaria vor putea încheia acorduri comune cu producatorii în vederea obtinerii unor reduceri de pret, vor agrea lista de medicamente carora li se aplica procedura, precum si o pozitie comuna cu privire la pretul confidential sau, dupa caz, reducerile de pret care vor fi cerute pentru medicamentele respective.

Procedura privind acordurile comune încheiate cu producatorii de medicamente ar urma sa fie aplicata pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice în niciuna dintre tarile semnatare ale acordului de cooperare, pentru medicamentele cu denumiri comune internationale noi si pentru asa-numitele medicamente orfane, utilizate în tratarea bolilor foarte rare. Astfel, pacientii vor putea beneficia mai rapid de medicamentele cele mai noi si eficiente pentru diagnosticul lor si, pe de alta parte, vor fi asigurate economii în bugetele celor doua tari.

Deciziile privind implementarea Acordului vor fi luate, prin consens, de catre Comitetului de Coordonare pentru Actiuni Comune ce urmeaza sa fie creat în acest scop, iar prima sedinta a comitetului va avea loc în Romania, ca Depozitar al Acordului, în termen de o luna de la intrarea lui în vigoare.

Ulterior, si alte guverne din spatiul european se pot alatura acestui proiect de cooperare voluntara initiat de Romania si Bulgaria, care vizeaza o abordare comuna care sa asigure accesul la tratamente eficiente în Europa Centrala si de Est.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cooperare pacientilor medicamente
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1619 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028752 (s)