News Flash:

Rolul fosforului in organism si sursele alimentare

4 Ianuarie 2012
6294 Vizualizari | 0 Comentarii

Fosforul este o substanta foarte importanta, care este extrasa de catre organismul nostru din alimentele consumate. Acesta are grija, impreuna cu calciul, de sanatatea oaselor si a dintilor. Pe langa acest lucru, substanta joaca un rol foarte important in mentinerea energiei si intareste peretii celulelor.

Doza de fosfor de care corpul are nevoie zilnic este de aproximativ 700 mg. Aceasta  se regaseste in urmatoarele alimente:

- 55 g tarate de grau
- 120 g soia
- 120 g gouda (30% grasime)
- 160 g sardine in ulei
- 170 g linte
- 180 g fasole alba
- 350 g paine
- 390 g friptura de porc
- 760 g iaurt (3,5% grasime)
- 1400 g gulii

Aproape orice aliment contine fosfor intr-o oarecare masura, de aceea rar se intampla sa existe probleme din cauza lipsei acestei substante, mai ales daca alimentatia zilnica corespunde unei vieti sanatoase. 

Acidul fosforic este des utilizat in industria alimentara. Astfel acesta serveste, spre exemplu, drept antioxidant sau conservant. Bauturile racoritoare, acidulate contin o doza relativ mare de fosfor. Asa se intampla si in cazul alimentelor colorate sau a dulciurilor precum ursuletii. In combinatie cu benzoatul de sodiu, fosforul duce lahiperactivitate in cazul celor mici.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fosforul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1609 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013715 (s)