News Flash:

Riscul si prevenirea infectiei cu virusul hepatitei C. Implicatii stomatologice

2 Februarie 2011
3510 Vizualizari | 0 Comentarii
In anii '80 s-a descoperit virusul hepatitei C (VHC), dar riscul de a fi contactat de personalul medical stomatologic este cu mult mai scazut. VHC este un virus ARN care produce o infectie cronica hepatica ce conduce la cele mai multe cazuri de transplanturi de ficat. Virusul transmis de persoanele infectate poate produce ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular, rezultand circa 10.000 de morti anual.

Perioada de incubatie a VHC este de doua saptamani pana la 6 luni, iar virusul poate fi detectat in sange la o saptamana dupa contaminare. Anticorpii specifici apar dupa 8-10 saptamani. Bolnavii cu hepatita cronica cu VHC prezinta nivele ridicate de alanin-aminotransferaza in ser. Boala hepatica avansata poate aparea chiar dupa doua-trei decenii!

VHC se transmite, in special, prin contactul cu sangele infectat, pe cale percutanata. In consecinta, majoritatea persoanelor infectate sunt hemofilicii, bolnavii care necesita transfuzii de sange sau hemodializa si toxicomanii (intravenos). Personalul medical, fiind expus cronic la contactul cu sange, prezinta un risc serios de contaminare. In urma ranirilor accidentale cu ace de seringa sau instrumente ascutite, seroconversia a fost observata la 1,8% dintre ei. Cazurile de seroconversie în urma expunerii mucoaselor nu au fost suficient documentate, dar s-au raportat doua cazuri de transmisie prin conjunctiva ochiului. Anticorpi la VHC au fost detectati la 2% din chirurgii buco-maxilo-faciali si la 0,7% din medicii stomatologi. 

In prezent, nu exista un vaccin eficace pentru VHC. Imunoglobulinele administrate parenteral nu dau rezultate satisfacatoare. Centrele de diagnostic si control pentru boli transmisibile din SUA (CDC) nu recomanda administrarea de imunoglobuline sau agenti antivirali ca masura de profilaxie in urma expunerii la virusul de hepatita C. Profilaxia se face prin aplicarea masurilor de preventie universale, utilizarea barierelor de transmisie (manusi, halate, masti si ochelari de protectie), precum si prin utilizarea cu atentie a instrumentarului ascutit. Persoana expusa la un bolnav seropozitiv va fi examinata atat imediat, cat si dupa sase luni, pentru detectarea de anticorpi VHC; profilul enzimatic hepatic este obligatoriu; examene de laborator suplimentare, daca e necesar. Se impune, deci, o educatie riguroasa a personalului medical cu privire la riscul si prevenirea infectiilor transmisibile prin sânge. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

virus arn ciroza hepatica carcinom hepatocelular
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1679 (s) | 34 queries | Mysql time :0.026362 (s)