News Flash:

Retete naturiste cu ienupar

29 Noiembrie 2011
4409 Vizualizari | 0 Comentarii

1. Ulei de ienupar
Ingrediente: 1 lingurita de boabe de ienupar,1 lingurita de ace de ienupar,1 lingurita de frunze de rozmarin,1 lingurita de flori de lavanda,200 ml ulei de masline.

Mod de preparare: se pun ingredientele intr-o sticla de culoare deschisa.Se scutura zilnic,iar dupa 3-4 saptamani se strecoara.Se toarna in sticle de culoare inchisa.Se recomanda la frictionarea membrelor atinse de reumatism si pentru stimularea circulatiei periferice.O baie de aburi in care se pun cateva picaturi de ulei de ienupar calmeaza bronsita si infectiile pulmonare.

2. Unt de ienupar
Ingrediente (pentru 200g): 250 gr unt, 1 bucata de ghimbir, 1 catel de usturoi, cate 2 coji de portocala si de lamaie, 1 lingura de boabe de ienupar, 1 lingurita de seminte de coriandru, 1 lingurita de boabe de piper.

Mod de preparare: se clarifica untul intr-o craticioara,se ia spuma,iar untul clarificat se toarna intr-un alt vas si se incalzeste din nou. Se curata usturoiul se taie in doua si se pune in unt,impreuna cu celelalte ingrediente. Se lasa pe foc slab 5 minute,apoi se lasa sa se raceasca. Se strecoara si se pune la rece intr-un recipient. Are aceleasi intrebuintari ca uleiul de ienupar, dar se poate folosi si la mancarurile de carne(vanat).

Alte intrebuintari ale ienuparului
Aschiile de lemn de ienupar sunt folosite la afumat locuinta si preparatul gratarelor, carora le da o aroma placuta. Sunt bune si la alungat moliile.

Uleiul de masline amestecat cu frunze de dafin si boabe de ienupar e ideal pentru a unge carnea inainte de a o pune pe gratar.

Sfaturi utile
Boabele de ienupar se recolteaza din august pana la inceputul iernii. Datorita acelor care le inconjoara, sunt greu de cules cu mana,d e aceea se scutura in cosuri sau saculeti de panza.

Acele de ienupar si ramurelele tinere se culeg din luna aprilie si pana in iunie. Boabele se culeg din septembrie pana in decembrie. Se spala si se aleg cele bune de cele stricate.

Cei ce doresc sa culeaga personal ienupar trebuie sa stie ca in unele locuri planta este protejata. Pe de alta parte, ienuparul e de mai multe soiuri, iar unele dintre ele sunt otravitoare. Cel mai sanatos este ienuparul de munte, care creste pana la 3500 metri altitudine, in tufe cu ramurile intinse pe pamant,din cauza vanturilor puternice care bat pe inaltimi.

Cura cu ienupar a lui Sebastian Kneipp
Se incepe prin a se lua patru boabe de ienupar pe zi. Se creste doza zilnic, cu cate o boaba, 5, 6, 7, 8, pana se ajunge la 15 boabe, cand administrarea ienuparului incepe sa scada, tot cu o boaba pe zi, adica 14,13,12...pana se ajunge din nou la patru. Pe parcursul curei, nu se consuma deloc carne si se reduce consumul de prajeli, alimente conservate, cu aditivi alimentari (in cazul bolilor canceroase, acestea vor fi eliminate complet). Boabele de ienupar se consuma intotdeauna pe stomacul gol, mestecandu-le incet.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfaturi utile
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1504 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021325 (s)