News Flash:

Reteta de preparare a unui chisleag gustos si foarte sanatos

12 Iulie 2014
14870 Vizualizari | 0 Comentarii
chisleag
Chisleagul ne-a marcat celor mai multi dintre noi copilaria; el ne aduce aminte de zilele petrecute la bunicii care ne rasfatau cu mancaruri gustoase preparate numai cum ei stiau sa o faca. 
In oale de pamant largi la gura se pune lapte de vaca, bivolita, dupa ce a fost strecurat si fara a-l fierbe. Cand laptele ramane mai multa vreme in repaos, incepe a se acri din cauza inmultirii fermentilor. Se tine in oale acoperite cu capace de lemn la un loc potrivit de cald (15gr. e suficient). O temperatura prea ridicata grabeste coagularea laptelui inainte de a se forma smantana; iar o temperatura scazuta intarzie inchegarea laptelui si il amaraste. 

Leacuri cu lapte pe care merita sa le incerci. Vezi ce afectiuni pot fi tratate
 
Calitatea chisleagului atarna si de la curatenia oalelor, recomandaformula-as.ro. De aceea, grija mare sa aiba gospodina de a opari bine oalele de pamant, spalandu-le daca se poate cu somoiog din iarba de coada-calului (care contine pretioase materii curatitoare) si sa le usuce perfect. La tara, satencele au buna idee a le si aera, punandu-le in parii gardului cu gura in jos. Dupa 2-3 zile de repaos, laptele este bine transformat in chisleag. Atunci ii scoatem smantana cu o lingura de lemn si batem laptele fin, cu lingura, sau cu un mic batator special, ori chiar in putinei.

ATENTIE! Excesul de lapte poate avea reactii adverse! 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

chisleagul copilaria bunicii preparate lapte vaca bivolita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1784 (s) | 23 queries | Mysql time :0.053251 (s)