News Flash:

Resveratrolul

10 Decembrie 2010
1566 Vizualizari | 0 Comentarii
Resveratrolul
La inceputul anilor 1990, s-a demosntrat ca exista o legatura foarte stransa intre aparitia bolilor cardiovasculare si un nivel ridicat de lipide sanguine si colesterol. Cercetarile efectuate in tarile industrializate au dovedit ca aceasta legatura exista peste tot, cu exceptia Frantei. In ciuda faptului ca nivelele de lipide sanguine si colesterol ale francezilor au fost la fel de ridicate ca cele ale persoanelor aflate in alte tari dezvoltate, ca alimentatia francezilor contine cantitati similare de acizi grasi saturati si ca modul de viata al acestora este asemanator cu al celorlalti, incidenta bolilor cardiovasculare in Franta s-a dovedit a fi mult mai mica decat in celelalte tari care au participat la studio.

Cercetatorii au numit acest fenomen paradoxul francez. In scurt timp s-a dovedit ca explicatia fenomenului nu consta in predispozitia genetic a francezilor, ci in faptul ca acestia consuma regulat vin rosu de calitate. Vinul rosu este bogat in pol ifenol I, care au o serie de efecte benefice asupra organismului. Polifenolii sunt o familie de compusi din care fac parte flavonoidele, ligninele, cumarinele etc. Astazi se cunosc mai mult de 4.000 de polifenoli, ale caror efecte fiizologice depind de structura moleculei. Polifenolii din plante sunt antioxidanti puternici care protejeaza celulele si corpul si sprijina sistemul de aparare a organismului, neutralizand periculosii radicali liberi produsi in cadrul proceselor fiziologice si ca rezultat al factorilor nocivi de mediu; in plus, aceste substante pot incetini imbatranirea.

Polifenolul din vinul rosu se numeste resveratrol. Acest compus se gaseste in cantitati mari in strugurii rosii (in special in coaja acestora) si in lastarii de vita de vie, si in cantitati mai reduse in planta Polygonum cuspidatum, alune si merisor. Plantele il produc pentru a se proteja impotriva infectiilor, iar cantitatea sa variaza in functie de speciile de vita de vie (de exemplu, in cazul strugurilor stropiti regulat, cand protectia plantei este sprijinita extern, cantitatile de resveratrol sunt mai mici).

Acest compus se gaseste sub patru forme chimice in natura; dintre acestea, transresveratrolul este cea mai active din punct de vedere biologic. Numele doctorului David Sinclair, profesor la Harvard, va ramane legat pentru totdeauna de acest compus. Dr. Sinclair a inregistrat rezultate deosebite in domeniul cercetarii procesului de imbatranire; printre altele, acestea se datoreaza si studiilor sale asupra resveratrolului. In cazul unui experiment pe cobia, a demonstrat ca animalele tratate cu resveratrol au trait mult mai mult decat in mod normal; in plus, a observat ca animalele supraponderale tratate cu resveratrol, in ciuda excesului de greutate, au avut o sanatate si o conditie fizica relativ asemanatoare cu cele ale cobailor cu o constitutie normala.

Aceasta nu inseamna ca resveratrolul elimina riscurile pe care le presupune obezitatea, insa rezultatele obtinute sunt deosebite si foarte promitatoare pentru o cercetare detaliata asupra efectelor resveratrolului asupra masei corporale umane. In cadrul unui alt studiu (Tadolini, B. et al. Resveratrol inhibition of lipid peroxidation.Free Radical Research 2000;33:105-14), resveratrolul a fost comparat cu vitamina E si cu un antioxidant sintetic. Toate substantele s-au dovedit eficiente pentru neutralizarea radicalilor liberi. Prin urmare, chiar daca nu se face distinctie intre tipurile de antioxidanti in viata de zi cu zi, acestia difera intre ei si conteaza ce antioxidant este folosit in anumite situatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

polifenolii resveratrol
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013696 (s)