News Flash:

Renuntati la vasele de aluminiu si caserolele de platic! 13 boli provocate de intoxicatia cu aluminiu si bisfenol A

10 Martie 2011
9053 Vizualizari | 0 Comentarii

Ionii de aluminiu va ataca creierul, iar bisfenolul afecteaza fertilitatea si exista suspiciunea ca favorizeaza anumite tipuri de cancer.

Lumea medicala a dat alarma cu privire la prezenta in exces a aluminiului in alimentatie. Acest element e peste tot, in aer, apa, sol, si, in anumite cantitati, nu este daunator organismului. Dar, in ultima vreme, produsele pe care le consumam, de la alimente (cereale, prajituri, biscuiti, paste, legume precum ciuperci, spanac, ridichi, salata, dar si din ceaiuri sau bauturi care contin aditivi alimentari cu aluminiu), la medicamente, apa si chiar obiectele inconjuratoare, ne pun in contact cu o supradoza din acest metal toxic, iar efectele sunt dintre cele mai devastatoare.

Cantitatea de aluminiu creste peste cota admisa si atunci cand pestele si carnea sunt gatite in oale din aluminiu sau sunt impachetate in folie de aluminiu (staniol, supus la temperaturi mari in cuptor). Toti suntem expusi mai mult sau mai putin riscului de a absorbi aluminiu, iar un pericol pentru sanatate il reprezinta si radiatoarele confectionate din aluminiu care sunt responsabile pentru simptome ca: ameteala, tulburari de vedere si chiar inceputul unor paralizii.

O treime dintre romani au in corp aluminiu in cantitati mari
Comform unui studiu al Comisiei UE, aportul de aluminiu este de 6,2 mai mare decat doza saptamanala acceptata. Oamenii de stiinta de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) au stabilit ca doza saptamanala permisa pentru aluminiu sa fie de 1 mg pe kilogram din greutatea fiecarei persoane.

Nici romanii nu sunt feriti de pericolul intoxicatiei de aluminiu. Un studiu realizat de medicii romani, care au determinat cantitatea de metale toxice din firele de par recoltate de la 1.000 de persoane, a aratat ca peste 30% dintre pacienti au aluminiu in corp. Efectele imediate sunt urmatoarele: dureri de cap, balonari, uscarea pielii, pierderea poftei de mancare. Iata cateva afectiuni provocate de intoxicatia cu aluminiu:

1. Encefalopatie
Persoanele supraexpuse la aluminiu pot sa prezinte encefalopatie, o forma de dementa caracterizata de convulsii, tremuraturi, psihoza si diferite schimbari la nivelul vorbirii si al comportamentului. Encefalopatia, ca efect al expunerii la aluminiu in exces, se intalneste mai ales la bolnavii care fac dializa.

2. Anemie si osteomalacie
Absorbtia mare de aluminiu poate provoca anemie, osteomalacie (oasele moi sau sfaramicioase, din cauza tulburarilor profunde in metabolismul fosforului si al calciului din masa osoasa)

3. Dementa, Alzheimer si alte afectiuni ale creierului
"Ionii de aluminiu pot ajunge in alimente si, odata ingerati, au un efect toxic, in special asupra creierului. In top se afla afectiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afectiuni pulmonare. In plus, impiedica absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau alte boli ale oaselor", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, citat de evz.ro. Aluminiul este asociat si altor boli serioase care afecteaza sistemul nervos, precum maladia Lou Gehrig.

Pentru a preintampina aparitia acestor afectiuni, scapati rapid de toate ustensilele si recipientele de aluminiu din bucatarie, renuntati la a mai gati in folie de aluminiu, nu mai cumparati produse ambulate in aluminiu. Cercetati eticheta produselor si aveti grija sa nu apara fosfatul de aluminiu. 

Boli provocate de bisfenol si DEHA
La fel de nocive sunt si caserolele de plastic. Potrivit medicilor este sunt total contraindicate pentru incalzirea sau prepararea mancarii la microunde. Plasticul contine o substanta toxica, Bisfenol A, care trece mai usor in alimente, pentru ca se descompune la temperaturi mari. "Microundele incalzesc rapid mancarea, dar, in acelasi timp, altereaza glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele si enzimele, iar radiatiile emanate cresc si de zece- douasprezece ori cantitatea de Bisfenol A", adauga specialistul Mencinicopschi. De asemenea, contaminarea se produce si in contact cu mancarea acida.

De astazi, bisfenolul A este interzis in recipientele pentru hrana destinata copiilor 

Cand cumparati caserole de plastic, verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Daca observati cifra 3 sau 7, atunci acea caserola sigur nu trebuie sa ajunga in frigider. Caserolele periculoase sunt de doua tipuri: cele din PVC (numarul 3) si cele care contin BPA sau Bisfenol A (numarul 7). PVC-ul este unul dintre cele mai nocive tipuri de plastic, avand in compozitie DEHA

Analizele au aratat ca bisfenolul se gaseste chiar si in 92% dintre alimentele conservate, de regula acesta fiind prezent in cantitati precum 77,36 de parti dintr-un miliard. Conservele de fasole verde au fost cele mai contaminate. Efectele adverse observabile la nivelul organismului sunt de la 50 de miligrame de bisfenol per kilogram (din greutatea corporala), dupa cum au aratat testele pe animale. Doza zilnica care nu trebuie depasita in cazul bisfenolului este de o mie de ori mai mica decat cea pomenita, ceea ce inseamna ca o singura conserva de fasole verde contituie deja un pericol. Iata ce boli favorizeaza cele doua substante toxice existente in ambalajele de platic:

1. Chisturi ovariene
Un studiu realizat de Scoala Medicala Universitara din Atena, a aratat ca femeile diagnostiacte cu chisturi ovariene au si un nivel mare de bisfenol in organism

2. Boli de inima, de ficat si diabet
Cercetatorii britanici si cei americani au studiat efectele pe care bisfenolul A le are asupra oamenilor, folosind date stranse de guvernul american in cadrul unui sudiu din 2006. S-a descoperit ca mostrele de urina ale persoanelor care sufereau de boli de inima aveau si un nivel mare al bisfenolului A.

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca o concentratie ridicata de BPA prezent in urina, este legata de o crestere in medie de 39% a riscului imbolnavirilor cardiovasculare, de diabet de tipul 2 si de aparitia unor anomalii in enzimele hepatice. De asemenea, un studiu realizat pe soareci a aratat ca DEHA favorizeaza cancerul hepatic.

3. Cancer si infertilitate
Comercializarea produselor care contin Bisfenol A a fost interzisa in multe tari, existand suspiciune ca aceasta substanta are efect cancerigen. "BPA creste nivelul de estrogen, ceea ce face ca fetele sa intre mai rapid la pubertate si mareste riscul de cancer ovarian si de san. De asemenea, barbatii care se expun la BPA au un risc crescut de a face cancer testicular. Bisfenolul afecteaza fertilitatea la ambele sexe, cu precadere la barbati", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. 

4. Hiperactivitate si agresivitate
Femeile insarcinate expuse la bisfenol A pot da nastere unor copii cu un comportament hiperactiv si agresiv, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Carolina de Nord. In cadrul cercetarii, s-a gasit bisfenol A in organismul tuturor mamelor luate in vizor, respectiv 249 de femei insarcinate.

Alerta medicala: plasticul poate transforma baietii in fetite

Cand copiii au implinit varsta de doi ani, micutii au fost cercetati atent de oamenii de stiinta, observandu-se, mai ales in cazul fetitelor ale caror mame fusesera expuse la aceasta substanta, un comportament agresiv.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aluminiu staniol encefalopatie bisfenol a deha chisturi ovariene
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1460 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011951 (s)