News Flash:

Remedii naturiste cu limba mielului

18 Februarie 2011
8748 Vizualizari | 0 Comentarii

Limba mielulului (Borago officinalis) este o planta din familia Boraginaceae, cunoscuta in popor si sub denumirile de alior, boranta, laptele canelui, limba boului, mierea ursului sau otratel.

Este o plantă erbacee anuala, care creste in locuri insorite, pe marginea drumurilor, pe terenurile virane. De asemenea mai este intalnita si in gradini, in straturile florilor, fiind considerata un dusman al gradinarilor, desi calitatile ei terapeutice o recomanda ca un excelent leac natural. 

In traditia populara, frunzele si florile de limba mielului se puneau pe rani. Decoctul din planta se lua contra varsatului, scarlatinei si in cazul infectiilor urinare. Ceaiul din flori se administra contra tusei, iar in Maramures, ceaiul din flori, frunze sau radacini se folosea contra racelii si raguselii si pentru curatirea sangelui sau contra retentiei de urina.

Compozitie chimica
Atat frunzele, cat si florile de limba mielului sunt bogate in substante diuretice. Planta mai contine un mucilagiu care are calitatea de a alina durerile mucoaselor. Din semintele plantei se extrage un ulei bogat in acizi grasi nesaturati. Alţi compusi importanti mai sunt acidul salicilic, flavonoidele, rasinile, proteinele si vitamina C.

De asemenea, florile si frunzele contin si alcaloizi pirolizidinici niste substante care ataca ficatul si care favorizeaza cancerul, atunci cand sunt consummate in cantitate mare si pe o perioda indelungata.

Actiune terapeutica
Una dintre cele mai importante actiuni ale plantei este cea diuretica datorita sarurilor de potasiu continute. Astfel, limba mielului normalizeaza functionarea renala, favorizeaza eliminarea clorurilor si se utilizeaza pentru cresterea diurezei si drenarea toxinelor din organism.

Planta se foloseste si in stari de raceala si in bronsite ca sudorific (stimuleaza transpiratia), febrifug (scade febra) si emolient al cailor respiratorii. Ea este si un cicatrizant excelent datorita alantoidei, intareste memoria. Uleiul de limba mielului aplicat extern previne imbatranirea pielii, combate aparitia ridurilor si este util la tratarea unghiilor si a parului fragil.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cutanate, afectiuni bronho-pulmonare, afectiuni respiratorii, afectiuni renale si urinare, amenoree, arterita, arsuri, astm, boli ale vezicii urinare, boli infecto-contagioase, boli de stomac, boli hepatice, bronsita, cistita, colita, constipatie, colici renale, crampe musculare, depresie (in special in menopauze), dismenoree, edeme, gripa, guta, inflamatii, insuficienta renala, iritatii in gat, insomnie, litiaze renale, memorie slaba, metroragie, migrena, nefrite, oligurie, palpitatii, rani, raceala, retentie de urina, reumatism, riduri, scarlatina, tulburari ovariene, tuse, ulceratii.

Preparate pe baza de limba mielului

- Infuzie - peste 2 lingurite de flori se pun 250 ml apă clocotita. Se lasa timp de 10 minute acoperit, dupa care se va strecura. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in retentii urinare sau in alte afectiuni descrise mai sus.

Macerat - 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml de apa la temperatura camerei si se lasa pentru 8 ore, dupa care se strecoara. Se incalzeste putin preparatul si se consuma 2 cani pe zi.

- Pulbere - planta se macina cu rasnita de cafea. Se ia o lingurita de pulbere si se va tine in gura timp de 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa.

Suc - se consuma inaintea meselor principale o lingura de suc din planta proaspata diluat la 1 pahar de apa. Durata tratamentului precum si dozele variaza in functie de fiecare afectiune in parte si de felul cum reactioneaza organismul.

Frunzele si limba mielului au miros puternic de castravete si un gust dulce-acrisor si pot fi folosite in preparate culinare. Frunzele amintesc la textura de spanac. Totusi, pentru ca, pe masura ce cresc, capata peri aspri, intepatori, nu se pot folosi la gatit decat frunzele tinere. Acestea se oparesc si se taie fasii, apoi se gatesc precum spanacul si stevia. In bucataria spaniola se servesc cu usturoi si cartofi fierti.

Contraindicatii
- Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta planta.
- la fel si persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice sau tulburari hemoragice.
- persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala, intrucat limba mielului creste riscul de aparitie a unei hemoragii.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

limba mielulului compozitie chimica acidul salicilic flavonoidele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1471 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016292 (s)