News Flash:

Remedii din macese pentru bolile de inima, ficat si rinichi

11 Ianuarie 2011
10870 Vizualizari | 0 Comentarii

Macesele sunt pseudofructe. In interiorul lor se afla achenele, adevaratele fructe, denumite impropriu seminţe. Macesele au formă sferica sau elipsoidala, culoare portocalie in faza de parg si rosie sau rosie-portocalie la maturitatea deplina.

In scop medicinal, macesele trebuie recoltate cand sunt in parg, ne-inmuiate, nu toamna, dupa caderea brumei, cand sunt complet coapte si devin moi, deoarece in aceasta faza ele contin cantitatea cea mai mica de substante active. Conţinutul maxim de vitamina C îl au macesele in parg, cu pulpa inca tare. Dupa recoltare, se prelucreaza imediat, pentru a nu se degrada substantele active. Prelucrarea se face in vase de lemn, de plastic sau de ceramica smaltuita, pentru a impiedica degradarea vitaminei C, pe care metalele o descompun.

Macesele contin: apa 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5%, celuloza 23%, substanţe minerale 2,8%, provitamina A (500-5000 mg la 100 g pulpa in functie de specie), vitaminele B1,B2, E, K si P (sub forma de flavonoglucozide), precum si urme de vitamina PP. Uleiul semintelor de macese contine vitamina F. Acizii din macese (malic si citric, indeosebi) contribuie la stabilizarea vitaminei C. In macese se mai gaseste licopen (izomer al carotenului), pigment care le imprima culoarea rosie-portocalie.

In scopuri terapeutice, de la maces se folosesc fructele (din care se prepara infuzie, decoct, vin medicinal, bauturi racoritoare), semintele si florile.

Leac impotriva limbricilor
Macesele amestecate cu miere (doua parti pulpa de macese curatate de perisoare si o parte de miere) se utilizeaza contra limbricilor (ascaridoza), consumandu-se zilnic cate 2-3 lingurite din acest amestec.

Protejeaza rinichii si inima
Decoctul din macese (o lingurita de fructe la o cana cu 200 ml apa) impiedica formarea calculilor renali. Macesele se pun in apa cand da in clocot si se fierb maxim 10 minute, pentru a nu se pierde prea mult din vitamina C. Acest decoct se foloseste si la tratarea rinitelor, a colitei cronice, a aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale, precum si pentru dezintoxicarea alcoolicilor. Se beau zilnic 2-3 cani de decoct caldut.

Mentine elasticitatea vaselor de sange
Infuzia din macese se foloseste la tratarea arteritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, deoarece mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor capilare (datorită bioflavonoidelor si vitaminei F). Aceasta infuzie se prepara din doua linguri de fructe la 0,5 litri apa clocotita. Se bea in cursul unei zile.

Infuzia de macese si fructe de catina alba, in parti egale, 1-2 lingurite de amestec la o cana cu apa (200 ml), se poate folosi ca ceai alimentar in tot cursul anului; se beau 2-3 cani pe zi.

Siropul de macese se prepara astfel: peste 250 g macese uscate se toarna 1,5 litri apa clocotita si se lasa la macerat 12 ore, apoi se filtreaza, se adaugă 0,5 kg zahar si se fierbe pana la consistenta unui sirop.

Siropul de macese se mai poate prepara si din suc de macese si zahar, in parti egale, care se fierb la foc slab, intr-un vas de inox, timp de 10-15 minute, avand grija sa inlaturati spuma formata. Dupa ce vasul se ia de pe foc, se adauga 6 lingurite cu zeama de lamaie sau 2 lingurite de vitamina C pulbere; se amesteca bine si se toarna in sticle curate, uscate si fierbinti.

Sticlele se astupa bine si se pasteurizeaza. Din 3 kg de macese se obtine 1 litru de suc (cu ajutorul masinii de stors rosii).

Vinul (cidrul) de macese are actiune diuretica, tonic-aperitiv, fiind indicat in afectiuni hepatice si renale.

Infuzia din flori de macese si decoctul din seminte de macese sunt indicate in boli de ficat, de rinichi, in dizenterie si constipatie.



macesele achenele macesele contin protejeaza rinichii si inima
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1530 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019780 (s)