News Flash:

Reguli de autoingrijire naturista

12 Septembrie 2011
1791 Vizualizari | 0 Comentarii
Reguli de autoingrijire naturista
Punctele urmatoare se refera la principiile esentiale pe care trebuie sa le respectati în activitatea dv. Sunt valabile pentru toate tratamentele naturiste.

1. Metodele naturiste trebuie învatate.
Tratamentele pentru autoîngrijire care va convin trebuie învatate pas cu pas, cât mai serios cu putinta. Folositi-le cât mai des, chiar în disconforturi minore, familiarizati-va cu procedeele respective pentru ca la nevoie sa le puteti utiliza rapid si fara sa consultati un manual.

2. Si terapiile naturiste îsi au limitele, riscurile si efectele lor secundare, respectiv consecintele lor. Natura ofera mijloace vindecatoare extrem de eficace, dar si otravuri puternice - si cele doua aspecte convietuiesc adesea, mai ales în fitoterapie. Inainte de întrebuintare informati-va daca sunt contraindicatii (= cazuri în care un remediu sau o procedura nu trebuie folosite). Daca le folositi, luati seama la efecte nedorite, mai ales la cele neplacute. Retineti-le pentru data urmatoare si sistati îndata orice remediu ori tratament daca efectul dezagreabil depaseste efectul salutar scontat. Consultati o persoana competenta daca observati ceva deosebit. Dar tineti seama si de faptul ca metoda implica si anumite efecte secundare.

3. Agravarile initiale nu sunt semne rele. Adesea organismul reactioneaza la o terapie eficienta printr-o asa-numita reactie primara: o înrautatire acuta a tuturor simptomelor. Inseamna ca s-a produs o modificare si vindecarea poate începe; acum "s-a pus în miscare", s-a pornit un proces. Totusi o ameliorare ar trebui sa se faca simtita dupa 2-3 zile. In caz contrar înseamna fie ca remediul nu era cel potrivit, fie ca sunteti prea slabit pentru tratamentul respectiv si aveti nevoie de altul, mai blând, fie ca ati exagerat în aplicarea lui.

4. A mari cantitatea nu ajuta. Chiar daca retetele remediilor naturiste sunt calculate pentru omul de rând si nu cuprind specificitati individuale, n-ar irebui sa exagerati niciodata în administrarea lor. Pe de o parte ar putea suprasolicita organismul; pe de alta parte supradozarea poate transforma anumite remedii în otravuri. Alteori aruncati pur si simplu banii pe fereastra! O regula: daca vi se pare ca remediul e prescris într-o cantitate prea mica, puteti mari doza si administrarea cu maximum o treime "în sus" (de ex. 13 g în loc de 10 g în cazul unui amestec de ceaiuri medicinale, 4 în loc de 3 cani pe zi). Derogarile "în jos" nu dau rezultatele scontate.

5. Autotratamentul are limitele sale. Daca boala este contagioasa, daca o febra mare nu scade în decurs de 36 de ore, daca o hemoragie nu poate fi oprita sau pacientul se afla într-o stare grava de soc, se va chema neaparat medicul; la fel în cazul unei fracturi, a unor leziuni organice sau unor simptome grave de tulburari psiho-mentale etc. Regula: chemati medicul de casa sau salvarea în toate cazurile în care i-ati fi solicitat fara a avea cunostinte despre terapiile naturiste! Urmatoarea regula: daca starea dumneavoastra nu se amelioreaza dupa un autotratament de o saptamâna - de 14 zile în cazul afectiunilor cronice - înseamna ca n-ati aplicat tratamentul corect, sau ca aveti totusi nevoie (în mod suplimentar) de un tratament clasic, conventional. O exceptie ar putea-o constitui tratamentul homeopat; daca e cazul, consultati un medic specialist.

6. Aproape nici o terapie naturista nu da întotdeauna rezultatele scontate, si nici în toate cazurile. Unele persoane nu raspund deloc la anumite tratamente, altele mai putin decât au scontat (însa multe altele mai bine decât se credea). Regula: daca nu intervine nici o modificare dupa 3-5 , respectiv luarea remediilor, ar trebui reconsiderat diagnosticul, sau variata aplicarea - de pilda alegerea altor puncte în cazul presopuncturii, ori schimbat tratamentul.

7. Terapiile naturiste si medicina academica se tolereaza reciproc, dar nu întotdeauna. A bea un ceai medicinal sau a face Yoga alaturi de ingerarea unor medicamente necesare nu reprezinta în general o problema; lucrurile devin mai dificile când masurile preconizate de medicina oficiala altereaza efectul remediilor naturiste, sau le potenteaza, sau chiar le interzice, - (de pilda când chimioterapia a slabit atât de tare organismul încât un tratament prea stimulant nu mai e suportat). In aceste cazuri trebuie sa optati, eventual cu ajutorul medicului sau terapeutului curant, pentru una sau alta dintre formele de tratament. Cazul e si mai complicat când medicamentele alopate reprima simptomele - si în consecinta nu mai puteti aprecia actiunea tratamentului naturist. Si în acest caz nu va ramâne decât "chinul" optiunii. Regula: daca masurile medicinei academice se limiteaza la combaterea simptomelor puteti renunta la ele si recurge la tratamente naturiste. în anumite terapii naturiste (cum e homeopatia) se recomanda sistarea medicatiei alopate, daca e cu putinta. Daca aveti îndoieli consultati un specialist naturist, dar si doctorita sau doctorul de familie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 34 queries | Mysql time :0.025811 (s)