News Flash:

Regimul alimentar in psoriazis

31 Octombrie 2011
3327 Vizualizari | 1 Comentarii

Psoriazisul este o boala in care celulele pielii se multiplica foarte rapid. In mod normal, pielea se reinnoieste la 30 de zile - acesta este intervalul de timp in care o celula noua isi face drum din stratul profund al pielii catre suprafata. In psoriazis, aceste celule ajung la suprafata in doar 3 zile, ca si cum franele organismului ar fi cedat. Rezultatul este reprezentat de arii mari de piele, numite placarde, colorate in rosu si adesea prezinta mancarimi.

Dupa ce ajung la suprafata, celulele mor ca si restul celulelor normale, dar sunt atat de multe, incat zonele afectate se albesc de celule moarte, descuamate. Psoriazisul evolueaza de regula in cicluri de acutizare si remisiune, acutizarile producandu-se de obicei iarna. Uneori dispare pentru luni sau ani. Afectiunea se poate ameliora sau agrava cu anii si poate afecta unghiile si articulatiile, asa cum afecteaza si pielea.

Stresul emotional si anumite medicamente, cum este ibuprofenul, pot accelera izbucnirea psoriazisului. Printre elementele declansatoare putem enumera o dieta slaba, rani ale pielii, arsuri provocate de soare, hormonii, anumite boli, alcoolul si vremea rece si uscata.

Alimente benefice bolnavilor de psorizis
1. Pestele si fructele de mare - grasimea de peste precum somon, sardine, macrou, ton, pastrav contine acizi grasi omega3 cunoscuti ca acid eicosapentaenoic. Acesti acizi ajuta la contracararea formarii agentilor inflamatori numiti leucotrieni.

2. Fructele si legumele - morcovi, rosii, cartofi dulci, caise, mango si legume verzi cu frunze (varza, brocoli, varza de bruxeles) sunt bogate in beta-caroten pe care organismul il converteste in vitamina A, care este vitala pentru o sanatate maxima a pielii. Antioxidantii ca beta-carotenul, vitaminele C si E , seleniu sunt aparatori importanti impotriva radicalilor liberi care pot degrada pielea.

3. Produsele lactate, in special iaurtul, branza sau untul de casa.

4. Semintele de in, floarea soarelui, dovleac si susan sunt surse importante de acizi grasi omega3 si au efect similar uleiului de peste.

5. Nucile braziliene - sunt sursa importanta de seleniu util pentru producerea glutation-peroxidazei enzima ce impiedica formarea unor leucotriene proinflamatorii care agraveaza psoriazisul.

Cristina GaftonAlimente care ar trebui evitate
1. Carnea rosie si unele produse lactate: grasimi animale, mezeluri, carnati, conserve, pate, produse din ciocolata, produse de patiserie, oua.

2. Condimentele: piper, chimen, anason, scortisoara, ardei iute, mustar, ketch-up, maioneza, curry, vegeta.

3. Citricele: portocale, grape-fruit, lamai.

4. Alcoolul - poate fi un factor declansator.

5. Ceaiul - verde, negru, cafeaua, zaharul.

Studiile preliminare sugereaza ca unii pacienti cu psoriazis pot obtine beneficiide la o dieta fara gluten, desi ar fi intelept sa fie consultat un nutritionist sau un dermatolog inainte de a schimba dieta.

Aceasta dieta presupune evitarea completa pe termen lung a glutenului ceea ce presupune o schimbare radicala a obiceiurilor alimentare. Se vor elimina alimente precum paine, paste fainoase, produse de patiserie, produse din orz si secara (bere). Aceste produse vor fi inlocuite cu alimente din faina de orez.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

psoriazisul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2372 viz    0 com
3274 viz    0 com
4408 viz    0 com
3589 viz    0 com
5754 viz    0 com
4571 viz    0 com
5046 viz    0 com
2617 viz    0 com

Comentarii (1)

corina  | #4406
Psoriazis s-a manifestat foarte agresiv in cazul meu si nimic nu parea sa functioneze. Asa dupa ce am mers pe cativa medici mi-au recomandat crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E.
Pe mine acesta crema m-a salvat, o recomand cu mare incredere. Sanatate
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1562 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015106 (s)