News Flash:

Regimul alimentar in cazul enteritei

16 Martie 2012
8372 Vizualizari | 0 Comentarii

Enterita este un proces inflamator de etiologie necunoscuta care afecteaza anumite zone ale intestinului subtire. Segmentele afectate sunt net delimitate fata de segmentele sanatoase. Cel mai frecvent este afectat ileonul terminal. In crizele de enterita acuta se impune un repaus total al intestinului inflamat, printr-o dieta hidrica (1,5-3 litri de lichid pe zi), repartizata in 5-6 reprize, cu ceaiuri caldute (afin, musetel, menta, macese, rachitan, sclipeti), neindulcite si cu adaos de lamaie, sau sucuri foarte diluate de fructe, cu actiune alcalinizanta.

Timp de 3-4 zile se consuma alimente usor digerabile, cum ar fi supele de legume pasate si strecurate, cu morcov si orez, fiertura de orez sau pilaf (fara carne si grasimi). Treptat, se poate manca branza de vaci, urda, telemea desarata, oua fierte moi.

In enterita cronica se adopta un regim alimentar complet, pentru compensarea carentelor nutritionale din organism, folosind carnea slaba de vita sau pasare (rasol sau tocata in perisoare), peste slab (salau, stiuca, pastrav, biban, mreana, calcan), paine alba prajita, biscuiti, paste fainoase, budinci cu branza sau carne, prajituri uscate si peltea de gutui.

Printre alimentele interzise se numara carnea (de porc, rata, gasca, vanat), ficat, rinichi, mezeluri, rantas, peste gras, slanina, untura, grasimi prajite, afumaturi, conserve din carne, sardele, icre, maioneze, paprikas, paine neagra, fasole uscata, ciuperci, salate crude cu ceapa, usturoi, castraveti, vinete, precum si alimente puternic condimentate (cu piper, muraturi, ardei iute, mustar, hrean).

Se exclud, de asemenea, alimentele vechi, alterate sau netolerate de bolnav, pentru a reduce riscul unor toxiinfectii alimentare. Se vor servi, zilnic, patru- cinci mese, la intervale de timp egale, mancarea avand o temperatura optima. In timpul mesei nu se consuma lichide, care pot evacua rapid continutul gastric, impreuna cu enzimele necesare digestiei.

In timpul crizelor se pun comprese calde pe abdomen, iar bolnavul va sta linistit, intr-o incapere curata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

enterita enterita cronica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2444 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014088 (s)