News Flash:

Refluxul gastro-esofagian la copil, boala genetica

17 Noiembrie 2011
24712 Vizualizari | 0 Comentarii
dr Maricel Burlacu
Refluxul gastro-esofagian este dovedit stiintific ca boala genetica Alimentele, odata ajunse în stomac, sunt îmbibate cu acidul clorhidric si pepsina prezente la acel nivel, iar astfel continutul stomacal devine coroziv si agresiv pentru mucoasa esofagiana Tinta îngrijirii în refluxul gastro-esofagian este împiedicarea refluxarii continutului stomacal în esofag

Refluxul gastro-esofagian
 reprezinta trecerea alimentelor ajunse în stomac înapoi în esofag sau chiar în cavitatea bucala, putând fi uneori exteriorizata prin varsatura. Alimentele odata ajunse în stomac sunt îmbibate cu acidul clorhidric si pepsina prezente la acel nivel. Astfel, continutul stomacal devine coroziv si agresiv pentru mucoasa esofagiana. În urma agresiunii clorhidro-peptice pot aparea eroziuni in portiunea inferioara a esofagului, constituindu-se esofagita de diferite grade, cu consecinta imediata pirozisul (senzatia de arsura în piept - la "lingurica"). Alt efect produs de refluxatul din esofag estebronho-spasmul (constrictia bronsiilor si a bronsiolelor) prin efectul "de axon scurt" - care poate mentine sau agrava un wheezing (hârcâiala) din astm sau bronsiolita. Refluxarile masive ale sfincterului esofagian inferior se pot însoti de varsaturi recurente, care conduc la falimentul cresterii sau, prin repetarea lor, la iritarea chimica a zonelor parcurse sau de vecinatate, rezultând patologie indusa de reflux precum laringita cronica, adenoidita cronica ori otita cu caracter repetitiv.

Pana la varsta de trei luni, regurgitatia este normala
Factorul principal implicat în geneza refluxului gastro-esofagian este reprezentat de relaxarea tranzitorie a sfincterului esofagian inferior. Aceste relaxari, mai multe în 24 de ore, sunt prezente la orice individ uman. Când ele devin atât de frecvente încât expun 1/3 inferioara a esofagului la pH sub 4 (adica acid) o perioada mai mare de 5% dintr-un interval de timp dat (24 de ore), atunci refluxul devine boala de reflux gastro-esofagian, fiind clinic manifest (cu: pirozis, regurgitatii si varsaturi dupa mese, falimentul cresterii, wheezing - hârcâiala persistenta sau repetata, laringita cronica, adenoidita cronica ori otita cu caracter repetitiv). Se considera ca nou-nascutul si sugarul pâna la trei luni au reflux fiziologic, adicaregurgiteaza fara a fi o problema. Persistenta regurgitatiilor dupa trei luni sau daca acestea dau esofagita cu dureri care agita intens copilul ori pierderea alimentara prin regurgitatie fac sa ramâna insuficient lapte în stomac spre a asigura cresterea, astfel ca atunci se iau masuri terapeutice si de îngrijire.

De unde vine boala?
Întrebarea care obsedeaza parintii este: De unde vine boala asta?. Raspunsul este probat stiintific: De la parinti! Refluxul este dovedit a fi boala genetica, genele pentru reflux fiind identificate pe cromozomul 13. Nu exista boli, ci doar bolnavi. Aceasta cutuma este valabila si în boala de reflux gastro-esofagian, deoarece un copil cu boala de reflux manifestata prin durere în piept de origine ne-cardiaca data de esofagita seamana prea putin cu unul cu wheezing persistent. Ceea ce uneste acesti bolnavi este faptul ca îngrijirea corecta le sisteaza manifestarile bolii pe durata terapiei, plus ca se obtine o remisiune care dureaza luni sau ani. Boala, fiind genetica, reapare ca manifestare atunci când nu se tine cont ca ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, fumul de tigara, sucurile acidulate etc. relaxeaza sfincterul esofagian.

Tinta îngrijirii în refluxul gastro-esofagian este împiedicarea refluxarii continutului stomacal în esofag. Pentru ca acest scop se poate atinge partial prin cresterea tonicitatii sfincterului cu medicamente, se prefigureaza si o a doua tinta - reducerea aciditatii refluxatului, practic a agresivitatii sale. Refluxul este mai probabil a se produce daca sunt consumate alimente bogate în grasimi, maioneza, ciocolata, bauturi carbogazoase, sucuri de fructe, tomate si suc de tomate, lichide în exces sau daca se exercita presiune crescuta asupra peretilor gastrici si, implicit, asupra sfincterului esofagian inferior prin obezitate, stat in postura ghemuita sau cu capul în jos, scutece strânse pe corp sau haine prea strâmte ori prin prânzuri prea bogate, care supraîncarca stomacul. Desigur, evitarea alimentelor expuse, evitarea obezitatii si a supra-alimentatiei reduc episoadele de reflux. Împiedicarea refluxarii si reducerea aciditatii se pot face prin metode fizice sau farmacologice.    

Limitarea numarului de mese
Utilizeaza gravitatia ca agent în stare sa mentina continutul gastric ne-refluxat. Copilul mare care a dobândit postura sezând sau în ortostatism (în picioare) este cumva protejat pe durata activitatii zilnice. Odihna de noapte, însa, se face în clino-statism (culcat), ca la sugari, iar acum refluxarea este mai probabila. Pentru a mentine si în somn continutul stomacal la locul sau, se va ridica întreg planul patului sugarului pe doua caramizi la capatâi, adica 13 - 15 centimetri, încât sa rezulte o înclinare la 25 - 30 de grade fata de orizontala. La copilul mare se foloseste o perna de burete lata cât tot patul (cu aspect ca de felie de tort culcata pe una din fetele de decupare) cu înaltimea de 25-30 centimetri, pozitionata spre capatâiul patului, iar vârful sa ajunga pâna în zona lombara a pacientului, fiind plasata sub cearsaf. Pacientii cu patologie legata de reflux vor dormi pe o parte, nu cu fata în sus, spre a preveni aspiratia refluxatului în caile respiratorii.

O alta metoda fizica de împiedicare a refluxului este îngrosarea alimentatiei, aspect care la sugar se face utilizând un lapte formula anti-regurgitare (AR) sau prin dizolvarea pulberii de lapte în mucilagiu de orez. La copilul mare este suficienta recomandarea de limitare a consumului excesiv de lichide. Copiii mari cu reflux nu vor mânca si nu vor bea cu doua ore înainte de culcare.
Un alt factor implicat în favorizarea refluxului este fumul de tigara. Fumatul activ la adolescenti sau cel pasiv (parinti fumatori), la copiii mici si sugari, va determina persistenta manifestarilor atribuite refluxului chiar cu o medicatie adecvata.

Factor aparent banal, deglutitiile frecvente (înghititul) sau ingestia repetata de lichide, servirea a mai mult de 5 prânzuri/24 de ore sau simpla suctiune a suzetei ori a unei bomboane, precum si mestecarea gumei determina reflux. Mai mult, guma de mestecat, prin continutul de mentol, actioneaza si farmacologic asupra sfincterului esofagian inferior, relaxându-l, de aceea bolnavii cu reflux vor limita numarul de mese la cinci: trei prânzuri si doua gustari, cu care ocazii vor bea si o cantitate suficienta de apa.

Tratamentul medicamentos
Se are în vedere scaderea aciditatii stomacale, pe de o parte, si cresterea tonicitatii sfincterului esofagian inferior, pe de alta parte. Scaderea aciditatii refluxatului se face prin utilizarea pe scara larga a inhibitorilor de pompa protonica, Omeprazol, sau a succedanei (Pantoprazol, Lansoprazol, Esomeprazol). Esomeprazolul, prezent pe piata româneasca sub denumirea de Nexium, este larg utilizat. La copil este utila doza de 0,7 - 3,7 mg/kgc/zi fractionat în doua prize. Se administreaza obligatoriu înainte de masa cam cu o jumatate de ora deoarece, luat odata cu alimentele, nu are nici un efect, întrucât produsele ingerate sau gândul la acestea determina producerea în stomac a suficient acid.  

Forma de prezentare este sub forma de pliculete pentru sugari si copii mici, cu 10 miligrame de substanta activa dispersata in zahar, glucoza si oxid galben de fier. Plicul se dizolva în 15 mililitri de apa plata si poate fi administrat în urmatoarele 30 de minute. Putem folosi proportii din continutul plicului ca de exemplu 1/3 plic în 5 mililitri de apa pentru a fi administrat unui sugar de 6-7 kilograme care necesita cele 6,66 mg/24 de ore. Continutul plicului de Nexium, plasat în apa, nu se dizolva în mod propriu, ci realizeaza o suspensie vâscoasa, ce contine granule mici ca niste perle minuscule si care nu trebuie mestecate sau zdrobite. Perlele au o "camasa" rezistenta la acid, dar dizolvabila în duoden, unde de altfel îsi varsa continutul, care va trece ulterior în sângele bolnavului, determinând blocarea secretiei acide gastrice.

Tratament chirurgical
Copilul mai mare beneficiaza de tabletele de 20 si 40 mg care se pot fragmenta, iar plasate în apa realizeaza o suspensie de micro-sferule descrise mai sus, care însa nu este dulce. Cresterea tonicitatii sfincterului esofagian inferior se face cu Domperidone regasit ca tablete de Motillium 10 mg. Avantajul acestui medicament este ca el este anti-vomitiv, suprimând greturile si varsaturile, dar este si prokinetic, adica favorizeaza golirea mai rapida a stomacului prin stimularea undelor peristaltice pe directia gura - anus. Este un medicament important în reflux, deoarece exista la refluxuri un grad de gastro-pareza, plus miscari peristaltice de balans. Când se produce o varsatura atunci are loc o miscare anti-peristaltica, iar aceasta nu se produce sub Motillium. Doza este de 0,7 mg/kgc/zi fractionat în trei prize. Poate fi amestecat cu suspensia de Nexium.

Refluxul gastro-esofagian poate fi rezolvat si radical - chirurgical, prin operatia numita "Fundulo-plicatura". Se realizeaza prin plisarea stomacului. Se obtine un fel de "supapa", care permite doar accesul alimentelor în stomac iar invers varsatura, regurgitatia sau "râgâielile" devin imposibile. Este recomandata doar cazurilor selectionate care nu raspund bine la tratament, la obezi - care risca asfixia în somn în caz de reflux masiv, sau la copii cu retard psihic sever, ce îsi gasesc o distractie (când sunt abandonati afectiv) în a regurgita continutul stomacal si a-l mai mesteca o data - ca erbivorele, aspect cel putin dizgratios.

Chiar daca este determinat genetic si, practic, existent pe toata durata vietii, refluxul gastro-esofagian, odata înteles, poate fi influentat prin masuri simple, care nu afecteaza major calitatea vietii. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

refluxul gastro-esofagian esofag bronho-spasmul reflux fiziologic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1790 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023417 (s)