News Flash:

Rectocolita ulcerohemoragica. Simptome si diagnostic

12 Decembrie 2011
3885 Vizualizari | 1 Comentarii

Rectocolita ulcerohemoragica este o boala inflamatorie nespecifica, cu caracter ulcerativ-purulent, localizata de preferinta in regiunea rectosigmoidiana, dar care poate sa cuprinda colonul in intregime.

Rectocolita ulceroasa este cunoscuta si sub alte denumiri: colita ulceroasa, rectocolita ulcerohemoragica, rectocolita ulceroasa grava. Varsta la care apare cel mai frecvent se situeaza intre 24 - 45 de ani, dar poate sa sur-vina si inainte de 20 sau peste 50 de ani. Apare in aceeasi masura la ambele sexe. 

Cauze
Etiopatogenia rectocolitei ulceroase este inca necunoscuta. S-au facut numeroase studii, dar incercarile de a-i gasi o etiologie bacteriana, alergica, imunitara sau enzimatica au ramas neconfirmate. Intereseaza cu precadere populatia tarilor dezvoltate economic: Marea Britanie, SUA, tarile scandinave. In tara noastra desi frecventa este in crestere, formele cu evolutie severa sunt mai reduse. Desi nu exista certitudine, se admite ca unii factori ca cel genetic, infectios, enzimatic, psihosomatic si imunologic, pot interveni in instalarea si dezvoltarea bolii. 

Simptome 
Rectocolita ulceroasa cunoaste trei forme clinice: benigna, in care localizarea este numai rectosigmoidiana; medie, cea mai frecventa; grava, in care localizarea este intinsa.

Rectocolita ulcerohemoragica se manifesta clinic prin simtome digestive, dominate de sindromul rectosigmoidian si prin fenomene generale: subfebrilitate, chiar febra septica uneori (febra si pulsul crescut arata severitatea bolii), astenie, deprimare, anemie, uneori edeme. Sindromul rectosigmoidian este caracterizat prin scaune sanghinolente, cu mucus si puroi, cu diaree, care poate varia de la 2-3 scaune/zi la peste 15 emisiuni imperioase. 

Debutul poate fi acut, subacut (cel mai frecvent) si insidios. Clinico evolutiv se descriu trei forme:

- forma acuta fulminanta (5 - 15%), cu debut febril dizenteriform, dureri abdominale difuze, rapida alterare a starii generale, tulburari hidroelectrolitice si denutritie proteica.
- forma cronica continua (5 - 15%), cu persistenta atenuata a simptomelor din faza acuta.
- forma cronica intermitenta, care evolueaza cu recaderi si remisiurii variabile in timp. Este tipul cel mai obisnuit.

Diagnostic
Examenul de baza este rectosigmoidoscopia, care se face pana la 30 cm si arata scurgeri de mucus, sange si puroi, o mucoasa deosebit de fragila ("mucoasa plange cu sange"), prezenta ulceratiilor, aspectul unui tub dilatat cu disparitia jonctiunii rectosigmoidiene, abcese, zone de necroza. 

Irigografia deceleaza si leziunile situate mai sus de 30 cm si poate evidentia abcese, ulceratii mari, scurtari, retractii si stenoze. 

Biopsia rectosigmoidiana necesita multa prudenta si se face doar cand exista o suspiciune de cancer. Coproculturile se fac sistematic si repetat, pe ele bazandu-se antibioterapia. Examenul sangelui arata o viteza de sedimentare crescuta, leucocitoza, anemie hipocroma. in fermele prelungite se constata hipoproteinemie, pierdere de sodiu si potasiu si alterari ale testelor functionale hepatice. 

Diagnostic pozitiv 
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe aspectul scaunelor, pe alterarea starii generale, pe caracterul periodic progresiv si pe examenele paraclinice, in special rectosigmoidoscopia. 

Diagnostic diferential 
Diagnosticul diferential se face cu: dizenteria (examen bacteriologic), enterocolitele acute si cronice, colopatia mucomembranoasa, limfogranulomatoza Nicolas-Favre; important este sa deosebim rectocolita ulceroasa de cancerul rectal si sigmoidian (varsta mai inaintata, rectosigmoidoscopia, biopsia, irigografia). 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rectocolita ulcerohemoragica cauze simptome diagnostic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

cip  | #227
mai departe?
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1457 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013829 (s)