News Flash:

Prosopagnozia - afectiunea celor care nu isi recunosc prietenii

31 Octombrie 2016
602 Vizualizari | 0 Comentarii
Prosopagnozia (sau agnozia vizuala) este o tulburare neurologica caracterizata prin incapacitatea de a recunoaste fetele. Termenul provine din cuvintele grecesti "prosopon" (fata) si "agnosia" (lipsa recunoasterii). In functie de stadiul afectiunii, unele persoane au dificultati in a recunoaste fetele familiare, altele se afla in imposibilitatea de a distinge chipurile necunoscute, in timp ce unii bolnavi nu pot face diferenta intre o fata si un obiect.

Unii oameni nu isi pot recunoaste nici propriul chip. In timp ce anumite persoane raporteaza dificultate in distingerea fetelor, altele spun ca deficitul de extinde si asupra altor stimuli: obiecte, animale, aspectele chipului (genul persoanei, varsta, expresii, directia ochilor), orientare.

Simptome
Ocazional, multi oameni nu reusesc sa recunoasca o fata familiara sau confunda o persoana necunoscuta cu una apropiata. Prosopagnozicii au un deficit sever in a identifica fetele, chiar si cele mai cunoscute, cum ar fi cea a partenerului sau a copiilor.
Acest lucru le creeaza dificultati in fiecare zi, insa bolnavii au dezvoltat strategii compensatorii; de exemplu, ei pot recunoaste pe cineva in functie de tunsoare, imbracaminte sau mers ori pur si simplu pentru ca se astepta sa vada o persoana intr-un context dat. Cu toate acestea, atunci cand o figura familiara apare pe neasteptate, metodele ar putea sa nu functioneze.

Boala incurabila care nu te lasa sa gandesti

Cauze
Cele mai multe cazuri de prosopagnozie au avut drept cauza leziuni ale creieruului, accidente vasculare cerebrale si boli degenerative. Acestea sunt exemple de afectiuni dobandite; initial, indivizii aveau abilitati normale de recunoastere faciala, dar acestea s-au alterat.
In schimb, in cazurile de prosopagnozie congenitala, tulburarea s-a declansat inainte de dezvoltarea acestor capacitati (stadiul adult al recunoasterii faciale este atins in timpul adolescentei).

Aceste etiologii trebuie diferentiate intrucat reprezinta cauze diferite ale prosopagnoziei;

Iata caracteristicile lor:
1. Prosopagnozia dobandita rezulta in urma leziunilor cerebrale. Creierul uman (dar si cel al altor primate) isi rezerva anumite zone destinate exclusiv procesarii informatiilor faciale. Daca acestea sunt deteriorate, pacientul va suferi o singura schimbare: toate chipurile ii vor parea necunoscute. El nu va recunoaste nici macar fetele persoanelor apropiate, ceea ce reprezinta o experienta socanta pentru majoritatea celor afectati.
2. Prosopagnozia congenitala. Persoanele afectate de aceasta forma de prosopagnozie nu au putut niciodata sa asocieze o fata cu o persoana. Chiar in faza incipienta, ei nu si-au recunoscut parintii, utilizand pentru acest lucru alte caracteristici: voce, tunsoare, mers, miros, imbracaminte. Pentru acesti oameni, un chip nu are mai multe importanta decat un obiect. Parintii sau profesorii copiilor prosopagnozici observa ca acestia nu le privesc fetele in timpul unui dialog. Acest lucru nu arata o lipsa de interes, ci doar faptul ca pentru ei fata nu contine informatii importante.

8 boli care stau in spatele tulburarilor de vedere

Cum influenteaza prosopagnozia viata oamenilor
Unii prosopagnozici isi creeaza strategii compensatorii pentru a se descurca in viata de zi cu zi. Pentru altii, insa, afectiunea are un impact mult mai puternic. Pacientii declara ca au inceput sa evite interactiunile sociale, intampina probleme in relatiile interpersonale si dificultati la locul de munca, cunoscand chiar depresia. In cazuri extreme, se ajunge la anxietate sociala, caracterizata prin teama si evitarea situatiilor care pot provoca disconfort.

Un studiu realizat in Germania pe un grup mare de studenti a raportat ca 2-2,5% dintre acestia aveau probleme in recunoasterea faciala, conform prosopagnosiaresearch.org. O persoana din 50 poate fi prosopagnozic. Nu exista niciun tratament oficial pentru aceasta tulburare. Multi cercetatori s-au concentrat pe acest domeniu, incercand sa afle cauzele si bazele afectiunii sau examinand eficienta programelor concepute pentru a imbunatati recunoasterea faciala.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prosopagnozia tulburare neurologica simptome cauze
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024838 (s)