News Flash:

Proprietatile uimitoare ale steviei

15 Decembrie 2014
2339 Vizualizari | 0 Comentarii
Stevia este unul dintre alimentele traditionale folosite in Romania in cura de detoxifiere de primavara. Ciorba de stevie poate fi utila si in curele de slabire caci are si proprietati laxative. In plus, stevia are foarte multe proprietati nutritive, este saraca in calorii, are un indice glicemic mic si este foarte bogata in compusi activi cu efect benefic asupra sistemului digestiv. Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, glicozide antrachinonice, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex. In afara de glicozide, stevia mai contine si fibre si vitaminele A si C. Ca si spanacul, stevia contine fier si oxalati.
Stevie ciorba Frunzele de stevie se pot consuma fie in mancaruri dar si in mod traditional sub forma de cataplasma pentru calmarea iritatiei de urzica. Frunzele de stevia sunt deosebit de nutritive si sunt recomandate in dietele sanatoase.
Stevia actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, ajuta digestia, regleaza presiunea sangelui si este de real folos in slabirea sanatoasa. Va recomandam ca in fiecare primavara sa folositi frunze de stevie in salate ori ciorbe.
Stevia este considerata un hepatostimulator usor. Stevia este recomandata pentru tratarea unei game largi de afectiuni digestive, cum ar fi indigestia, flatulenta si colonul lenes.
Prezenta glicozidelor antrachinonice ii confera plantei un efect laxativ moderat. Planta este, ca atare, foarte eficienta si in tratarea constipatiei. Stevia este indeosebi utila pentru detoxifierea sangelui prin stimularea eliminarii produsilor de excretie ai organismului.
Frunzele de stevie sunt recomandate pentru tratarea unei game largi de afectiuni ale pielii, precum acneea, psorizisul si eczema, dar si in tratamentul hipertrofiei glandulare limfatice si al reumatismului.
Stevia bine curatata si oparita in apa fiarta cu sare poate fi adaugata si in salate alaturi de rosii, castraveti, ton, ceapa verde. Mancand astfel de salate cu stevie cu multe proprietati nutritive veti putea tine o cura de detoxifiere de primavara ori o cura de slabire eficienta.
Reteta pentru ciorba de stevie cu ou
Ingrediente pentru ciorba de stevie: legume in cantitatea dorita de dvs. (ceapa, morcovi, pastarnac, ardei gras, telina, cartofi, stevie), ulei de masline, rosii, 1 litru bors, leustean, doua oua, doua linguri de faina sau amidon de porumb.
Reteta ciorbei de stevie: Tocam legumele (ceapa, morcovi, pastarnac, ardei gras, telina) si le punem la fiert in apa cu sare. Testam cu lingura daca au fiert toate legumele si adaugam cartofii taiati. Apoi adaugam rosiile si ulei de masline (pentru mai mult gust puteti trage la tigaie rosiile proaspete maruntite in 30ml ulei de masline caci vor deveni mai dulci inainte de a le pune in ciorba). Oparim stevia in apa fiarta cu putina sare. Tocam stevia marunt, o adaugam peste legumele fierte si completam cu apa daca este cazul. Se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se adauga borsul (incalzit in prealabil pana aproape de fierbere). (Daca nu va place borsul, puteti pune zeama de lamaie dupa ce inchideti focul.) Spre final batem doua oua cu doua linguri de faina si putina sare. Punem compozitia de oua cu faina intr-o punga in care facem o gaura mica si lasam sa curga in ciorba care fierbe in clocote caci astfel vom forma cocoloase de ou. Ori putem face o omleta subtire pe care o taiem felii pentru a le adauga la ciorba noastra de stevie. Apoi oprim focul si adaugam leustean tocat.
O alta reteta de ciorba de stevie cu bacon
Aceasta reteta nu intra in recomandarile noastre de detoxifiere de primavara ori slabire dar este o reteta romaneasca sanatoasa cu un gust foarte bun!
Ingrediente pentru ciorba de stevie: legume in cantitatea dorita de dvs. (ceapa, morcovi, pastarnac, ardei gras, telina, cartofi, stevia), orez, ulei de masline, rosii, afumatura (kaiser, bacon, altceva similar), bors sau lamaie, leustean, doua oua, smantana, ceapa verde.
Ciorba de stevie cu ouReteta ciorbei de stevie: Curatam stevia foarte bine, ii rupem coditele si o punem la fiert in oala cu apa clocotita si putina sare. Dupa 7 minute de fierbere oprim focul si punem stevia in strecuratoare.
Tocam legumele (ceapa, morcovi, pastarnac, ardei gras, telina) si le punem la fiert in apa cu sare. Cand acestea au fiert, punem cartofii taiati cuburi si putin orez tinut in apa rece. Completam cu apa daca este cazul.
Intre timp, tragem la tigaie afumatura (kaiser, bacon, altceva similar) cu putin ulei. Cand s-a rumenit, adaugam rosiile taiate marunt ori bulionul si amestecam bine. Lasam la foc cateva minute si adaugam apoi in oala de ciorba care clocoteste. Adaugam si stevia care intre timp a fost scursa de apa. Putem acri cu bors in timpul fierberii ori cu zeama de lamaie la final. Batem un ou cu smantana si il adaugam in ciorba amestecand cu furculita pentru a face zdrente de ou. Oprim focul si adaugam leustean maruntit.
Ciorba de stevie cu afumatura se serveste calda dar si rece cu ceapa verde.
***Nota: a nu se confunda stevia cu stevia romaneasca. Stevia rebaudiana este o planta de origine sud-americana ca poate inlocui zaharul in alimentatia sanatoasa si dietetica pentru ca, spre deosebire de zahar, stevia nu are calorii. Stevia rebaudiana este un indulcitor natural recomandat tuturor persoanelor care doresc sa slabeasca sau sa aiba un trai sanatos inlocuind zaharul, zaharina sau alti indulcitori . Stevia are foarte putine calorii si este recomandata in retete dietetice tuturor celor care vor sa slabeasca si chiar persoanelor bolnave de diabet. Stevia este autorizata din 2011 Comisia Europeana si FDA SUA. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stevie viorba slabire laxativ
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1452 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015359 (s)