News Flash:

Proprietatile terapeutice ale bobului

8 August 2011
8409 Vizualizari | 0 Comentarii

Denumire stiintifica: Vicia faba.
Denumire populara: fasole mare.

Bobul este o erbacee anuala, fiind un membru important al familiei leguminoaselor. Tulpina poate ajunge la o inaltime de 1,20 metri, fiind muchiata, goala pe dinauntru si foarte suculenta in perioada de maxima vegetatie. Frunzele bobului sunt penat-compuse si arata foarte frumos. Aceasta planta, originara din Asia, poate fi intalnita numai in culturi, de altfel din ce in ce mai rare chiar si in gospodariile taranesti de traditie.

Florile bobului sunt albe, roz, chiar violete. Bobul infloreste in lunile iunie si iulie, fructul fiind sub forma unor pastai mari, cu coaja groasa. Semintele au de doua sau trei ori dimensiunea unui bob de fasole, sunt ovale si usor turtite si sunt excelente ca preparate alimentare. In scop terapeutic se folosesc florile, frunzele, pastaile tinere, boabele verzi, cojile pastailor si, bineinteles, boabele coapte. Principalul preparat medicinal este infuzia.

Substante active importante: saruri minerale (pe baza de calciu, fier, natriu, magneziu, potasiu), protide, glucide, vitamine. In bob se gasesc proteine (in proportie de 25%), hidrati de carbon (50% - din care zaharul 10%, celuloza 7,5%), substante grase (1,5%), vitaminele A, B. C.

Indicatiile terapeutice ale bobului
Bobul este un aliment foarte hranitor, iar printre efectele medicinale putem mentiona: diuretic, sedativ, tonic. Se foloseste cu precadere in afectiuni precum colici renale, cistite, cat si in bolile de prostata. Bobul este recomandat si in afectiuni reumatismale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vicia faba bobul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1706 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021442 (s)