News Flash:

Proprietatile tamaduitoare ale cornului

27 Iulie 2012
2922 Vizualizari | 0 Comentarii

Cornul este un arbust din familia Cornaceae, specific climei temperate din Europa si unele zone ale Asiei La noi in tara creste in zonele de campie sau in padurile de foioase, are scoarta de culoare cenusie, ce se exfoliaza in placi. Frunzele sunt opuse, simple, ovale, ascutite la varf, cu nervuri curbe. Florile sunt mici, de culoare galbena, cu patru petale, adunate in inflorescente terminale si infloresc inaintea aparitiei frunzelor. fructele (coarnele) sunt alungite, de circa 2 cm lungime, lucioase, rosiatice. Au gust acrisor si astringent, bogate in vitamina C. 
In fitoterapie se utilizeaza frunzele, scoarta si fructele coapte. Scoarta se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu, frunzele se recolteaza primavara, la sfarsitul perioadei de inflorire, iar fructele la sfarsitul verii. Planta are urmatoarea compozitie: fructele contin zaharuri, acizi organici, substante tanoide, cornina, substante minerale diverse, vitamina c, scoarta are tanoizi. Cornul are efect  astringent, antidiareic, cicatrizant, dezinfectant.
Fructele se consuma crude, se folosesc uscate sau la diferite preparate (marmelada),  la fabricarea bauturilor alcoolice (cornata).
 
Uz intern:
- diaree, dizenterie,
crampe, paraziti intestinali, enterita, erizipel, gusa, icter, miopie, vitiligo, rectocolita ulcero-hemoragica - sub forma de infuzie, tinctura, decoct.
 
Uz extern:
- hemoroizi, eczeme, ascaridioza – sub forma de bai locale, comprese, infuzie.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013848 (s)