News Flash:

Proprietatile curative ale cartofului

19 August 2014
1210 Vizualizari | 0 Comentarii
Proprietatile curative ale cartofului
n Sanatos, hranitor, foarte digest (mai ales in cuptor copt in coaja lui)
n Aliment energetic, permis diabeticilor, obezilor si tuturor celor predispusi la ingrasare
n Aliment de balast, care inlesneste functiile intestinale
n Antiulceros
n Cicatrizant
n Fecula este un topic emolient
Extractul (sucul crud):

Vezi si: Coaja de cartof te scapa de dureri
 
n Diuretic

n Emolient

n Calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive
n Antispasmodic
In ce afectiuni e indicat
a) Ca leguma:
n Intretinator general al sanatatii
n Artritism

n Obezitate (prin potasiul lui)

n Diabet (inlocuieste piinea: copt in cuptor sau inabusit)
b) Extract crud:
n Gastrite, ulcere gastrice si duodenale
n Dispepsii
n Hepatita si litiaza biliara
n Constipatie, hemoroizi

Vezi si: Reteta gustoasa de cartofi prajiti
 
n Glicozurie si diabet florid
n Scorbut
c) Fecula (uz extern):
n Flegmoane
n Erizipel (brinca)

n Arsuri

n Plagi atone, ulcere ale gambei

n Eruptii, crapaturi
Mod de folosire
Uz intern: 
n Tinctura curata: 20 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, inainte, in timpul mesei sau dupa mese (doza poate fi ridicata la 40 de picaturi, vreme de citeva zile, daca efectele sint insuficiente).
n Suc de cartof crud: o jumatate de pahar, de patru ori pe zi, timp de o luna (ulcere gastroduodenale, diabet). Putem sa-i adaugam miere, suc de morco sau de lamiie. O jumatate de pahar o data sau de doua ori pe zi, pentru celelalte afectiuni.
Contra parazitilor intestinali: se va minca seara, timp de trei zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca.
Uz extern: 
n Fecula, in cataplasme, fie pasta, fie in doza de 100 g la litrul de apa.
n Cataplasme de cartofi cruzi, rasi (arsuri, degeraturi, crapaturi, plagi atone, ulcere, edeme ale pleoapelor). Putem sa-i adaugam ulei de masline.
Ar mai fi de retinut urmatoarele:
Sub influenta administrarii zilnice de 1 kg-l,5 kg de cartofi, la diabetici s-a notat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie) si o ameliorare a starii generale. Actiunea aceasta s-ar datora compozitiei lui: potasiu, magneziu, acizi - citric si malic, care atrag o alcaloza.
Dupa modul de preparare culinara, cartofii vor avea o compozitie diferita. 
Astfel: 
Cartofi fierti Cartofi prajiti
Apa 75 43,27
Protide 2,58 3,99
Lipide 0,10 6,38
Hidrati de carbon 22,26 44,65
Saruri minerale 1,07 1,73
Valoarea calorica 99 336
Ce este mai digestibil
Rezulta ca sint mai greu de digerat cartofii prajiti. Copti in cuptor, cartofii sint mai digestibili, caci isi pastreaza cel mai bine proprietatile si implicit aroma.
La masa de seara, 100-200 g de brinza alba si citiva cartofi la cuptor, mincati cu coaja lor, reprezinta un regim de sanatate adoptat de aproape toti taranii. 
Atitudinea aceasta este recomandata celor grasi sau celor celulitici. Cartoful, reamintim, nu ingrasa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cartofi gastrita
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2606 (s) | 23 queries | Mysql time :0.040265 (s)