News Flash:

Profesia de moasa va fi reglementata legal

19 Iunie 2018
1019 Vizualizari | 0 Comentarii

Mai multi parlamentari social-democrati si independenti au depus la Senat o initiativa legislativa care prevede infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania (CNMR) si recunoastea prin lege a profesiei de moasa pe intreg teritoriul tarii. "In prezent reglementarile existente cu privire la exercitarea profesiei de moasa nu sunt armonizate cu reglementarile Uniunii Europene in domeniu. Aproximativ 1.000 de persoane au obtinut licenta de moasa prin absolvirea de programe universitarea de stat acreditate, dar sunt neintegrate adecvat sau deloc in sistemul de sanatate. Posturile care ar trebui sa fie detinute de moase sunt ocupate de alti lucratori din sanatate, care nu au competentele necesare. Absolventele facultatilor se afla in imposibilitatea de activare si deci, de practicarea profesiei pentru care statul le-a finantat", precizeaza initiatorii in expunerea de motive.

Proiectul arata si ce implica aceasta profesia si scopul principal al unei moase. "Profesia de moasa este o profesie liberala, in domeniul sanatatii materno-infantile ce se extinde la ingrijirea femeii de varsta fertila, sanatate sexuala, consiliere si planning familial si este furnizoare de servicii de sanatate, servicii medicale si servicii conexe actului medical. Profesia de moasa are ca scop principal asigurarea unei stari de sanatate de calitate in domeniul materno-infantil, a familiei si femeii de varsta fertila in general si a gravidei/mamei si copilului ei in special, prin asigurarea accesului la ingrijiri de sanatate corespunzatoare si/sau asistenta medicala, furnizand servicii de specialitate individualizate, centrate pe femeie, copil si familie precum si practici preventive cu indeplinirea masurilor de urgenta la nevoie", se arata in textul proiectului, al carui principal initiator este deputatul PSD Tamara Ciofu.

Initiativa depusa la Senat, prima camera sesizata, pe data de 14 iunie, detaliaza si principalele atributii ale unei moase: "asigurarea unei bune informari, consilierea in materie de planificare familiala si prescrierea de metode contraceptive adecvate; diagnosticarea sarcinii, supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinarilor necesare pentru supravegherea evolutiei sarcinii normale, prescrierea si consilierea privind testele necesare monitorizarii sarcinii normale, recoltarea de probe biologice si interpretarea rezultatelor; prescrierea si consilierea privind examinarile necesare diagnosticarii sarcinilor cu risc; ingrijirea si asistarea mamei in timpul travaliului si monitorizarea starii fatului in utero prin mijloace clinice si tehnice adecvate; monitorizarea si asistarea nasterii normale inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei si in cazuri de urgenta practicarea nasterii in prezentatie pelviana; recunoasterea, la mama si la copil, a semnelor care anunta anomalii ce necesita interventia unui medic si, dupa caz, asistarea acestuia".

Controlul si supravegherea exercitarii profesiei de moasa sunt realizate de Ministerul Sanatatii si de CNMR. Moasa nu este functionar public, avand in vedere natura profesiei si obligatiile fundamentale ale acesteia. "Moasele isi desfasoara activitatea in sistem public si/sau in sectorul privat, precum si in regim independent in colaborare cu furnizorii de servicii de ingrijiri de sanatate. Activitatea moaselor se desfasoara in cadrul echipei de ingrijire materno-infantila si sanatate reproductiva sau independent, ca titulari ori asociati ai cabinetelor de practica independenta", mai propun parlamentarii initiatori ai proiectului.

Pentru ca o persoana sa exercite profesia de moasa, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: "sa aiba capacitate juridica civila deplina de exercitiu; sa fie posesoarea unui titlu oficial de moasa; sa nu se gaseasca in vreunul dintre cazurile de nedemnitate sau incompatibilitate prevazute de prezenta lege; sa fie apte din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de moasa; sa detina autorizatie de libera practica emisa de CNMR".

Proiectul are si un capitol care se refera la incompatibilitatea profesiei. Astfel, "este nedemna" si nu pot exercita profesia de moase persoanele "care au fost condamnate definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei si pentru care nu a intervenit reabilitarea; moasele carora li s-a aplicat pedeapsa interdictiei de-a exercita profesia pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva".

"Exercitarea profesiei de moasa este incompatibila cu orice actiune de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de moasa sau bunelor moravuri, conform Codului de etica si deontologie al profesiei de moasa, emis de CNMR. Pe timpul starii de incompatibilitate se suspenda dreptul de exercitiu al profesiei. In termen de 10 zile de la aparitia situatiei de incompatibilitate moasa este obligata sa anunte filiala CNMR a carei membru este. La solicitarea moasei si, respectiv la sesizarea oricarei persoane, institutii sau autoritati interesate, presedintele filialei CNMR din care face parte persoana aflata in stare de incompatibilitate poate constitui o comisie pentru fiecare caz in parte, alcatuita din 3 membri, pentru a constata existenta sau inexistenta starii de incompatibilitate", prevad reglementarile care vizeaza incompatibilitatea profesiei de moasa.

Proiectul mai prevede exceptii de la obligatia inscrierii in Colegiul National al Moaselor din Romania a moaselor, "cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene care sunt stabilite in vederea exercitarii profesiei in unul din aceste state, atunci cand se deplaseaza pe teritoriul Romaniei pentru a exercita in regim temporar sau ocazional activitatile de moasa". Moasa raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor legale si a statutului CNMR, iar analizarea si solutionarea cazurilor de malpraxis se fac de catre Colegiu. De asemenea,r aspunderea disciplinara a moaselor cu drept de libera practica nu exclude raspunderea penala, contraventionala, civila sau materiala.

In ceea ce priveste CNMR, institutia "se organizeaza si functioneaza ca organizatie profesionala, cu personalitate juridica, neguvernamentala, de interes public, apolitica, fara scop patrimonial, cu responsabilitati delegate de autoritatea de stat, avand ca obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de moasa ca profesie liberala de practica publica autorizata". Colegiul National al Moaselor din Romania are in atributii si intocmirea si actulizarea constanta a Registrului National Unic al Moaselor din Romania, administrand si pagina de internet pe care este publicat. CNMR mai are dreptul de a formula actiune in justitie in nume propriu sau in numele membrilor sai. Initiativa depusa la Senat de 32 de parlamentari PSD, independenti si cativa ai minoritatilor urmeaza sa intre in proces legislativ. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

moasa nastere profesie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1522 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021426 (s)