News Flash:

Prof. Mencinicopschi te invata cum sa alegi corect uleiul de masline

31 Martie 2011
7330 Vizualizari | 0 Comentarii

Uleiul de masline este cel mai frecvent falsificat ulei, sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in eva.ro. Motivul: exceptionala sa valoare alimentara si pretul. Iata ce trebuie sa stii pentru a alege corect uleiul de masline

1. Cum se obtine corect uleiul de masline care are proprietati benefice pentru organism

Se obtine din fructe prin procese fizice si mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 grade Celsius) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extractie cu solventi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri). Acest ulei se poate utiliza in stare cruda sau la prepararea termica a alimentelor, fiind rezistent la temperaturi inalte (punct de fum 190 de grade Celsius).

2. Cu cat aciditatea uleiului de masline este mai mica, cu atat rezistenta la temperature creste.

Uleiul de masline virgin se clasificala randul lui in functie de aciditate (exprimatain grame de acid oleic la 100 g ulei) in:

- ulei de masline extravirgin: aciditate sub 1 grad si gust perfect;
- ulei de masline virgin: aciditate sub 2 grade si gust perfect;
- ulei de masline virgin normal: aciditate sub 3,3 grade si gust bun;
- ulei de masline virgin lampant: aciditate peste 3,3 grade si gust imperfect.

Uleiul de masline, remediu in 11 afectiuni 

3. Evita uleiul de masline obtinut prin alte procedee:
- ulei de masline rafinat, cu aciditate sub 0,5 grade, obtinut prin rafinarea uleiului de masline virgin;
- ulei de masline cu aciditate sub 1,5 grade obtinut prin amestecul uleiului rafinat cu ulei de masline virgin lampant;
- ulei brut - Greggio - din samburi de masline obtinut prin extractie cu solventi din samburi de masline (reziduu de la fabricarea uleiului virgin). Nu se admit procesele de reesterificare sau amestecuri cu uleiuri de alta natura;
- ulei rafinat din samburi de masline cu aciditate sub 0,5 grade obtinut prin rafinarea uleiului brut din samburi de masline;
- ulei din samburi de masline: cu aciditate sub 1,5 grade obtinut din amestecuri de ulei rafinat din samburi de masline cu uleiuri de masline virgine, lampante.

4. Alege uleiul de masline extravirgin pentru ca:

- poate fi considerat si condiment datoritagustului si aromei sale;
- are o inalta digestibilitate;
- este usor laxativ;
- este un aliment - medicament, iar vechii greci il considerau cheia longevitatii si a sanatatii mentale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1352 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020758 (s)