News Flash:

Pretul de decontare pentru medicamentele din programele de sanatate va fi modificat

29 August 2011
1749 Vizualizari | 0 Comentarii

Pretul de decontare pentru medicamentele care se acorda gratuit bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate va fi modificat incepand cu 1 septembrie, astfel incat, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii, sa fie incurajat consumul de medicamente generice. 

Forma finala a actului normativ cuprinde o serie importanta dintre propunerile si observatiile primite in cele aproximativ doua luni de dezbateri publice, spun reprezentantii ministerului Sanatatii. 

"In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa incurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau. 

Potrivit legii, in cazul in care un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca si pana in prezent. In situatia in care in care pe lista C2, pe langa medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa, conform noilor prevederi, incepand de la 1 septembrie, toate acestea se vor deconta la un pret de cel mult 120% fata de pretul cu amanuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament. 

In acest context, decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici va putea fi sustinuta in continuare de catre autoritatile sanitare, mai spun cei de la minister. 

Conform primelor calcule realizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in urma aplicarii noilor masuri, se vor putea realiza economii in valoare de aproximativ 150 de milioane de lei anual, in cadrul programelor de sanatate, ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti. 

Ministerul Sanatatii va publica, vineri, in Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sanatatii privind aprobarea listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si a metodologiei de calcul a acestora. 

In Lista C2 incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1547 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013664 (s)