News Flash:

Prazul - beneficii terapeutice

26 Ianuarie 2017
2767 Vizualizari | 0 Comentarii
Romanii sunt mari amatori de praz, acest aliment ajungand la loc de cinste în Oltenia lui Nea Marin.

Prazul se cultiva din timpuri stravechi, din vremea Egiptului antic, egiptenii spunand ca acesta are proprietati afrodisiace. Mai tarziu îl întalnim la romani, dupa care a fost plantat în întreaga Europa. Dupa cum banuiti, acesta face parte din aceeasi clasa a plantelor unde întalnim ceapa si usturoiul, însa proprietatile sale vindecatoare sunt mult mai puternice.

Perioada în care acest aliment bogat nutritiv poate fi consumat este cuprinsa între lunile noiembrie si februarie.

De ce sa mancam praz 

Prazul, o sursa importanta de vitamine si minerale
Putini stiu ca prazul este 90% apa, sursa vietii, fara de care nu putem trai. De asemenea, daca mananci praz, te vei umple de energie datorita vitaminelor A, C, E, K. Prazul mai contine si cateva vitamine din complexul de B-uri.

Planta are în componenta sa si o serie de minerale pretioase pentru sanatate.

Acestea sunt urmatoarele:

Fierul
Sodiul
Acidul fosforic
Magneziul
Siliciul
Calciul
Sulf
Potasiu

Prazul, adjuvant în tratarea diverselor bolilor
Mai jos va vom prezenta o lista cu afectiunile medicale în care prazul poate fi un excelent remediu:

Ateroscleroza - aici un rol deosebit îl are frunza de praz datorita continutului ei bogat în compusi sulfurati, care distrug grasimile de sub piele. De asemenea, consumand frunzele verzi ale prazului, bogate în aminoacizi esentiali, veti creste metabolismul proteic hepatic.

Astenie fizica sau nervoasa, dezechilibre ale nervilor. Prazul are o actiune benefica asupra sistemului nervos. În urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca acesta influenteaza pozitiv dispozitia. Acest fapt se datoreaza actiunii unui flavonoid, numit kampferol, care permite mentinerea unui nivel echilibrat de serotonina si de dopamina. Acesti neurotransmitatori lupta împotriva stresului si asigura o stare de bine.

Infectii în corp - datorita substantelor antioxidante din componenta, prazul are si rolul de inhibitor în dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor si a fungilor. În cazul racelilor, doctorii recomanda sucul de praz.

Infarctul miocardic si tulburarile cardiovasculare - prin proprietatile sale deosebite, prazul îmbunatateste circulatia sangvina si scade tensiunea arteriala, prevenind formarea de trombi în vene si artere. Prazul mai contine kampferol, un flavonoid care are rolul de a proteja vasele de sange.

Prazul, leguma minune pentru suferinzii cardiaci, renali, hepatici si reumatici 

Diabetul - prazul contine substante care actioneaza asupra insulinei, crescandu-i efectul hipoglicemiant

Constipatia - prazul ajuta la eliminarea toxinelor, curata colonul si este aliatul ideal în lupta împotriva constipatiei.

Guta si artrita - prazul favorizeaza eliminarea acidului uric

Cistita si retentia urinara - daca va luptati cu aceste afectiuni, v-ar ajuta sa aplicati pe partea de jos a abdomenului o cataplasma fierbinte, de praz fiert

De asemenea, trebuie sa mai stiti ca:

Provitamina A din praz contribuie la protejarea celulelor care ajuta la prevenirea riscurilor de aparitie a cancerului
Prazul contine un nivel important de azot si este un bun constructor si regenerator.
Prazul este antiseptic, tonic.
El se recomanda în cadrul unui regim hipocaloric.
Ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

praz proprietati afrodisiace
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1406 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014562 (s)